Fulya Omaç- Çeşme  

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir olarak 2008’den önce de zaman zaman katılınan ITB Berlin’e, 2008 yılından bu yana aralıksız katıldıklarını, çünkü bu fuarın turizmde çok önemli bir buluşma noktası olduğunu söyledi. Fuara çok ciddi bir katılım olduğunu ve daha ilk günden yoğun bir hareketlilik yaşandığını belirten Ediz, “Burada olmak bir ayrıcalık, bir farkındalık. Amacımız da İzmir için bir farkındalık yaratmak. Ülkeler ve turizm destinasyonları buradan dünyaya açılıyor. Turizm hareketliliği buradan belirleniyor. Bu yıl İzmir olarak çok iyi bir düzenlenmiş bir stant açtık. İzmirli turizmcilerle beraberiz. 2014 ve önümüzdeki dönemlerin çok daha iyi olacağı inancındayım. Türkiye’deki turist artış oranlarına İzmir’in de ulaşması bizim hedefimiz. 2013’ü Türkiye yüzde 10 gibi bir artıyla kapatırken, İzmir 2012’ye göre 2013’ü yüzde 2.8 ile kapattı. 2014’de çok daha iyi rakamlara ulaşacağımızı şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

 BAKANLIK OLARAK YILDA 100’ÜN ÜZERİNDE FUARA KATILIYORUZ

İzmir’deki konaklama ve yatak kapasitesinin artırılması gerektiğine, bunu yaparken de dünyada marka olmuş isimlerin ve zincir otellerin İzmir’e gelmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Abdülaziz Ediz sözlerine şöyle devam etti:

Önemli olan zaten İzmir’e gelen turisti paylaşmak değil. İzmir’e yeni turist getirilmesi için gayret edilmesi ve çalışılması gerekir. Turizmcilerin turizm fuarlarına katılarak ciddi bir şekilde tesislerini pazarlaması gerekir. Biz bakanlık olarak yılda 100’ün üzerinde fuar organizasyonuna katılıyoruz. İzmir olarak ise, hedef ülkelere göre fuarlara katılmak suretiyle İzmir’i daha iyi pazarlamak ve satmak mecburiyetindeyiz. Bu bir ticaret ve kuralları içerinde bu çalışmaları yerine getirmek durumundayız. Bunların başındaki ITB Berlin’ne katılınmasının zorunlu olduğunu inancındayım. Ürünü doğru piyasaya sunma olarak değerlendirebilirsiniz. İzmir’in hedefindeki diğer ülkelerin fuarların da ihmal edilmemesi gerekiyor. Sadece Berlin değil, Avrupa’da Londra, Utrecht, Milano, kuzeyde Moskova Fuarı, Ortadoğu’da İran, belki Ürdün ve Türki Cumhuriyetlere yönelik bölgelerde Azerbaycan gibi fuarları, İzmir’in varlığını, tanıtımını ve pazarlamasını yapacağı mutlak ortamlar olarak söyleyebiliriz.”

 BAKANLIK FUARLARDA KOORDİNATÖRDÜR, TANITIMI DESTİNASYONLAR KENDİ YAPAR

İzmir’in tanıtımında fuarların işin sadece bir boyutu olduğunu, kendilerinin katıldıkları fuar organizasyonlarında koordinasyon görevini yerine getirdiklerini vurgulayan Ediz sözlerini şöyle noktaladı:

“Tanıtım konusunda fuarlar elbette vazgeçilmez argümanlardan biri ama farklı argümanlar da var. Elbette fuarlara kurumsal olarak öncülük etmek ve  sektör olarak da fuarlarda yer almak durumundayız. Bizim fuarlara katılmamızı bir koordinasyon olarak düşünüyorum. Fuarlar dışında bizim bakanlık olarak yapmamız gereken o kadar çok iş var ki. Biz o organizasyonları yaparken işin fuarlar boyutu kısmını, tesislerini pazarlayacak turizmcilerimiz üstleniyor. Biz de koordinatör olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Tüm tarafların ilgililerin katılması benim için çok önemli. Biz stant sağlayacağız, bölgeler kendi destinasyonlarını en iyi şekilde tanıtacak. Tanıtım işi en sağlıklı olarak bu şekilde yürür. ITB Berlin bu açıdan da çok başarılı gidiyor.”