Yeni uygulama kapsamında araçlara alkol ölçüm cihazı takılacak ve sürücü aracı çalıştırmadan önce ölçüm cihazına üfleyecek. Göstergedeki değerler yasal limiti aşmıyorsa anahtarı çevirdiğinde arabası hareket edecek aksi takdirde aracın motoru çalışmayacak.

Edinilen bilgilere göre İsveç, Finlandiya ve Fransa’da söz konusu uygulama başarıyla hayata geçirildi. Polonya ise araçlarda alkol ölçüm cihazlarının kullanılmasını zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor.

Martin Burkert alkol ölçüm cihazının Almanya’da şimdilik gönüllülük bazında uygulanacağını bildirdi. "Ben sürücülere bu sistemi kendilerini korumaları için kullanmalarını tavsiye ediyorum." diyen Burkert, cihazın ücretinin bin 500 ile 2 bin Euro arasında değişeceğini ifade etti.

Burkert, sürücünün cihazı alkolsüz birine üfleterek direksiyon başına oturma ihtimaline karşı ise kamera sisteminin kullanılacağını kaydetti.

Komisyon Başkanı Burkert alkollü araba kullanma suçuyla ehliyetine el konulan sürücülere bundan böyle alkol ölçüm cihazı kullanma mecburiyetinin getirilmesini de önerdi.

Welt am Sonntag Gazetesi’ne konuşan Burkert önerisinin özellikle ağır vasıta şoförleri ile araba kullanmanın kaçınılmaz olduğu kırsal bölgelerde daha fazla önemli olduğuna işaret etti ve Federal Ulaştırma Bakanlığı’nın konuya ilişkin olarak girişimde bulunmasını talep etti.

Almanya’da trafik kazalarında ölen her on kişiden birinin canına alkollü sürücüler kastediyor. Alkollü sürücülerin sebebiyet verdiği kazaların sayısı ise yılda 35 bini aşıyor.