Törene Hollywood yıldızı Diane Kruger’le birlikte katılan Fatih Akın, ödülünü alırken de ırkçılığı eleştirdi. “Irkçılık iğrenç bir şey” diyen törenin ardından yazar Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ adlı romanının filmini yapmak istediğini söyledi.

Filmi Türkiye kökenli sanatçılarla çekmek istediğini belirten Akın, “Onlarla siyasi içerikli olmayan filmler çekiyorum. Türk ortaklarımla Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanını sinemaya uyarlamak istiyorum” dedi.

‘Solgun’u çekmesine NSU’nun seri cinayetlerinin sebep olduğunu anlatan Akın, polisin 10 yıl boyunca bu cinayetleri aydınlatamadığını, tam tersine Türkiye kökenlilerden şüphelendiğini söyledi.

Polisin Türklere karşı önyargısının önemli rol olduğuna işaret eden Akın, “Bu önyargılar ve toplumsal ırkçılık, benim bu hikayeyi anlatmama vesile oldu” dedi. ‘

Solgun’, ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında Oscar adayı gösterilirken, Diane Kruger ise performasıyla Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görüldü.