"RESMİ BİR TEBLİGAT NE YAZIK Kİ DÜĞÜN TV'YE ULAŞMAMIŞTIR"

Balaban, "Düğün TV'nin 'RTÜK lisansı olmadığı' gerekçesiyle ekranlarımızın karartıldığı gayri resmi olarak belirtildi. Ancak kanalın yayınının engellenmesi gerekçesi ile ilgili herhangi resmi bir tebligat ne yazık ki Düğün TV'ye ulaşmamıştır."

FREKANSI KAPATMA GEREKÇESİ: ALMAN LİSANSI

Düğün TV Genel Yayın Yönetmeni Hatice Balaban ise Alman lisansı ile Almanya'dan yayın yapan ve RTÜK lisansı olmayan bir televizyon kanalının, RTÜK kurallarına uymadığı gerekçesi ile Türksat sinyalinin engellenmesi suretiyle kapatılmasının doğru oladığını söyledi ve nedenlerini şöyle açıkladı :

"-Türkiye'nin de taraf olduğu Sınır Ötesi Yayıncılık anlaşması FSÜ gereği, yönetim kararları Almanya'da alınan bir televizyon kanalı, Alman kanunlarınca denetlenmek zorundadır. Yani RTÜK kurumu bir Alman televizyon kanalını denetleyip, engelleme kararı veremez. Ayrıca zaten Almanya'dan yayın lisansı olan bir televizyon kanalını ikinci bir lisans almaya zorlayamaz. Bu şart FSÜ'de açıkça belirtilmiştir. RTÜK, Düğün TV'nin Almanya'daki medya ulusal enstitüsü LFM tarafından denetlenmesi ile yetinmek durumundadır. Bu engelleme kararı ile RTÜK, dolayısı ile Türkiye, Uluslar arası arenada suçlu duruma düşmüştür.

-Türksat firması bağımsız bir kuruluştur. RTÜK tarafından gelen engelleme kararını, FSÜ yasalarına uygun olmadığı nedeniyle geri çevirmesi ve uygulamaması gerekirdi. Türksat yayın frekans sözleşmesi gereği televizyon kanalının yayın lisansı olup olmadığını kontrol etmekte, lisansı olmayan televizyon kanallarına frekans tahsis etmemektedir. Kaldı ki Türksat'ın sorumluluğu Düğün TV'nin yayınını sadece Türkiye'ye değil, Türkiye dışındaki bir çok ülkeye iletmeyi de içermektedir. Türkiye dışına yapılan tüm iletimin de kesilmiş olması kabul edilemez. Şayet Türksat sadece Türkiye'ye olan yayın iletimini teknik nedenler ile engelleyemiyorsa, bu durumda masumiyet karinesi gereği, mağduriyeti ortadan kaldırmaya yönelik önlem alması gerekir, yani tüm yayını kapatmayı tercih edemez.

RTÜK'ten gelen yayın engelleme talimatını bu açıdan değerlendirmeden, hiç beklemeden, tebligat veya bildirim yapmadan yerine getirmek suretiyle Türksat firması da suç işlemiştir.

-Düğün TV'nin yayın lisansı almış olduğu Alman resmi kurumu LFM (Alman Ulusal Medya Enstitüsü) tarafından Eyalet Sekreterliğine gönderilen, RTÜK talimatı ile sınır ötesi yayıncıların yayınlarının engellenmesi konusundaki resmi yazısı da işlemin haksız yapıldığına dikkat çekmektedir."

Düğün Tv Genel Direktörü Güler Balaban, kanallarının yayına başlayabilmesi için frekanslarının tekrar açılması ve zararlarının tanzimi için RTÜK ve TÜRKSAT hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açtıklarını sözlerine ekledi.