Bu sene Çin’de ‘Türk Turizm Yılı’. İki tane Çin fuarına katılmak için onaylarını aldık. Çin’den buraya sanat grupları, tiyatro grupları, medya mensupları getireceğiz ve bir dizi etkinlik yapacağız.

ÇİN ‘TÜRK TURİZM YILI’NIN YILDIZI İZMİR OLACAK

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta EMITT Fuarı’nda ziyaret ettiği Çeşme standında İzmir turizmiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ülke bazında 2016 yılının uçak krizi, bombaların patlaması, hain darbe girişimi, dünyadaki Türk ve İslam karşıtlığı gibi sebeplerle adeta bir felaket yılı olduğunu söyleyen İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, o günlerin geride kaldığına dikkat çekerek, “Tüm olumsuzluklara rağmen 2017 yılında 32 milyon turist ağırladık. 2016’ya oranla yüzde 28 gibi bir artışımız var. 2018’in daha iyi olacağına inanıyorum. Fuarın ilk günü Bakan’ımız Numan Kurtulmuş da açıkladı. Rezervasyonlar şimdiden iyi gidiyor, özellikle Avrupalılardan gelen iyi bir talep var. 2016 yılı bir felaketti, yaratılan algılar 2017 yılında da devam etti. Ama ne yaptılarsa başaramadılar. Bu kadar darbeye, bu kadar karşıtlığa rağmen 32 milyonla kapattık geçen seneyi. 2015’te 36 milyon turist ağırlamıştık, ben 2018 yılında bu rakama ulaşacağımıza, hatta üzerine çıkacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

2018 ÇİN’DE ‘TÜRK TURİZM YILI’

İzmir’in artılarının çok fazla olduğunu, bunları tanıtmak için yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katıldıklarını belirten Karaçanta sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tanıtımın bir ayağı fuarlar, diğer bir ayağı ise sektör ileri gelenlerini turizm destinasyonunda ağırlamadır. Bu ileri gelenler; yurtdışından tur operatörleri, medya mensupları gazeteciler, kanaat önderleri, köşe yazarlarıdır. Bunları getirerek ilin tanıtımını yapmak lazım, ki biz bunu yapıyoruz. 2017’de Almanya’dan 65 tane tur operatörü ve beraberinde medya mensupları getirip ağırladık. Ayrıca yine Arap ülkelerinden 35 kişi, İran'dan 25 kişi, Azerbaycan'dan 15 kişi, daha geçenlerde Japonya'dan 10 -15 seyahat acenteleri birliği başkan yardımcısı, çok ünlü gazete, medya mensuplarını ağırladık. Yani ilimizde turizmin ileriye gitmesi için elimizden gelen bütün gayretleri sarf ediyoruz. Öte yandan yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılıyoruz. İlk olarak Van Fuarı’na katıldık. Kendimiz zaten Travel Turkey İzmir’i yapıyoruz. Şimdi EMİTT’teyiz. Yurtdışı fuarları olarak Selanik’e ve Hollanda Utrecht’e katıldık. Şu anda ekibimizin biri İran'da. Bu fuarlara İzmir olarak katlıyoruz, yani bakanlık stantından ayrı stant açıyoruz. Dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin’e yine İzmir olarak gidiyoruz. Ukrayna ve Dubai’ye katılacağız. Hatta bu sene Romanya’ya da gideceğiz. Ayrıca bu sene Çin’de ‘Türk Turizm Yılı’. İki tane Çin fuarına katılmak için onaylarını aldık. Çin’den buraya sanat grupları, tiyatro grupları, medya mensupları getireceğiz ve bir dizi etkinlik yapacağız. Bu fırsatı iyi değerlendireceğiz. Çin ‘Türk Turizm Yılı’nın yıldızı İzmir olacaktır. Çin ile daha iyi bir iletişim sağlayabilmek için yapıyoruz bunları ve sonuç alınacaktır diye düşünüyorum. Kısacası ilimizi daha iyi tanıtabilmek, turizm potansiyellerini üst seviyelere çekmek için müdürlük ve paydaşlarımız belediyeler, sektör kuruluşları olarak gayret sarf ediyoruz.”

AZİZ KOCAOĞLU BAŞKAN’IMA BİLHASSA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kültür turizmi kapsamında yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken ve gelmişken mutlaka görmek istedikleri yerlerin başında ören yerlerinin geldiğini vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, “Anadolu, özellikle de Ege kıyıları bu konuda tam bir hazine. Dikkat ederseniz büyük medeniyetler hep su kenarlarında yeşermiş ve tarihin bir dönemine adını yazdırmıştır. Biz de turistlerin antik dönemlere olan bu ilgisi nedeniyle arkeolojiye ayrı bir önem veriyoruz. Türkiye’de en çok kazının yapıldığı il bizim ilimiz. Şu anda 18 kazı yapılıyor. bundan üç tanesi yabancı kazı, 15 tanesi de Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan ve başlarında bir Türk arkeoloğun bulunduğu kazılar. Bizim müzelerin yaptığı sondaj kazıları, kurtarma kazılarını da saymıyorum bu arada. Çeşme’deki Erythrai ve Bağlararası’nda yapılan kazılar da Bakanlar Kurulu kararlı kazılar. İzmir genelindeki kazılara devlet para veriyor, hem de eskiye oranla kat kat fazla, ama o paralar da yetmiyor. Bu kez biz sponsor buluyoruz, sponsorlarla çalışıyoruz. Belediyelerimiz de destek veriyor. Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi en büyük destek verenlerden. Onlara da buradan teşekkür ediyorum, bilhassa Aziz Kocaoğlu Başkan’ıma. Bu sene kazılara 4 milyon liraya yakın destek verdi. Yer altındaki hazinelerimizi ne kadar çok gün ışığı ile buluşturursak, turizme o kadar hizmet etmiş olacağımızın bilincindeyiz. Bu kapsamda yıl içinde çok kısa dönem kazı yapılan yerlerin kazı sürelerinin uzatılması için de bir çalışma yapılması gerekiyor. Bakanlığa bu konuda önerilerimiz olacak” dedi.

Fulya OMAÇ / Çeşme