Karikatürlerden birinde kafasına uçak enkazından bir parça düşen IŞİD militanının "Rus hava kuvvetleri saldırılarını artırdı" dediği görülüyor.

Diğer karikatürde ise bir kafatası ve uçakta hayatını kaybedenlerin ceset parçaları resmedilmiş.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov karikatürlerin "kutsal değerlere saygısızlık" olduğunu söyledi ve "Bunların demokrasi ya da ifade özgürlüğü ile alakası yok" dedi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma da hükümete Charlie Hebdo'yu "aşırıcı edebiyat" olarak kara listeye alması çağrısında bulundu ve Fransa'dan özür dilemesini istedi.

Duma Başkan Yardımcısı Ivan Melnikov Rus televizyonuna yaptığı açıklamada "Bu hiciv değil çirkin bir alay" dedi.


"Charlie değilim"

Rus internet kullanıcıları da sosyal paylaşım sitesi Twitter'da tepkilerini dile getirdi.

Twitter kullanıcıları, yıl başında uğradığı saldırının ardından dergiye destek için kullanılan #JeSuisCharlie (Ben Charlie'yim) etiketine atıfta bulunarak #IamnotCharlie (Charlie değilim) etiketiyle dergiyi eleştirdiler.

Mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisi 7 Ocak'ta silahlı kişilerce basılmış ve derginin 12 çalışanı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Derginin bazı karikatürleri daha önce de tartışma yaratmış ve "hassas konulara karşı duyarsız olmakla" suçlandığı olmuştu.



Dergi son karikatürlerine gelen tepkiyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinden Rusya'nın St. Petersburg kentine gitmek üzere havalanan Metrojet uçağı, Cumartesi günü Sina Yarımadası'nda düşmüş, mürettebat dahil çoğu Rus 224 kişi hayatını kaybetmişti.

İngiliz ve Amerikalı güvenlik uzmanları uçağın, kargo bölümüne yerleştirilen bir bomba ile düşürülmüş olabileceğini belirtiyor.

Sina Yarımadası'nda faaliyet gösteren IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) bağlantılı bir örgüt, uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti.

IŞİD, Rusya'nın Suriye'de kendilerine yönelik hava saldırıları nedeniyle Rusya'yı tehdit ediyordu.