BERLİNALE'DEN DENİZ YÜCEL İLE DAYANIŞMA MESAJI

Berlinale Direktörü Dieter Kosslick, ödül töreni sırasında Türkiye'de gözaltına alınan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ile dayanışma içinde oldukları açıklamasını yaptı. "Yakında serbest bırakılacağını umuyoruz” şeklinde konuşan Kosslick "Seni düşünüyoruz” dedi.


(Deniz Yücel)

OYUNCU ÖDÜLLERİ GÜNEY KORE VE ALMANYA'YA

Berlinale'de en iyi kadın oyuncuya verilen Gümüş Ayı ödülü Güney Kore yapımı "Bamui haebyun-eoseo honja” ("Gece kumsalda tek başına”) filminden Kim Minhee'nin oldu. Film, evli bir yönetmenle yaşadığı aşk macerasından sonra kendini geri çeken bir aktrisin hikayesi.

Yarışma bölümünde Alman Sineması'nı temsil eden üç yapımdan sadece biri ödüle uzandı. Türk asıllı Alman yönetmen Thomas Arslan'ın çektiği "Helle Nächte”nin ("Aydınlık Geceler”) başrolündeki Avusturyalı aktör Georg Friedrich Berlinale'de en iyi erkek oyuncu seçildi. Arslan'ın büyük bölümünü Norveç'te çektiği bu yol filmi, ayrı hayatlar süren bir baba-oğulun birbirine yakınlaşmasını konu ediyor.

2017'de Türk Sinemasi'ndan Berlinale'ye tek bir film davet edilmişti, o da Panorama bölümünde gösterilen "Kaygı” idi. Ceylan Özgün Özçelik imzasını taşıyan ve başrolünü Algı Eke'nin üstlendiği film, festivalin En İyi İlk Film Ödülü'ne de aday gösterilmişti, ancak bu ödül "Estiu 1993” ("1993 Yazı”) adlı İspanya yapımına verildi ve yönetmeni Carla Simón 50 bin euroluk ödülü alan isim oldu.


(Georg Friedrich)

SENARYO VE "OLAĞANÜSTÜ SANATSAL PERFORMANS” ÖDÜLLERİ

Berlinale'de en iyi senaryo ödülü Şili yapımı "Una mujer fantástica” ("Fantastik bir kadın”) filmi ile Sebastián Lelio ve Gonzalo Mazai'nin oldu. Lelio'nun aynı zamanda reji koltuğunda da oturduğu film, kendinden 20 yaş büyük sevgilisinin ölümünden sonra, partnerinin ailesinin öfke ve güvensizliği ile karşı karşıya kalan bir trans kadının mücadelesi. Film, ayrıca dünyanın en prestijli queer film ödülleri olarak kabul gören ve Berlinale'nin tüm bölümlerinden yapımlara verilen Teddy Ödülleri'nde de en iyi yapım seçildi. Festivalde "olağanüstü sanatsal performans"a verilen Gümüş Ayı ise, Rumen yönetmen Călin Peter Netzer imzalı "Ana, mon amour”un ("Ana, sevgilim”) kurgusunu yapan Dana Bunescu'ya gitti.

BERLİNALE'DE BİR İLK

Berlinale'de ilk kez verilen En Iyi Belgesel Ödülü'ne "Istiyad Ashbah" ("Hayalet avcılığı”) ile Filistinli yönetmen Raed Andoni layık görüldü. Yapım, ifadeleri alınırken ya da tutukluyken geçirdikleri travmalar ile yüzleşen Filistinliler hakkında. 50 bin euro tutarındaki ödüle layık görülen belgesel, Panorama bölümünde gösterilmişti.

KISA ÖDÜLLERİ

Uluslararası kısa metraj jürisi ise, festivalin "Berlinale Shorts” adlı yarışmasında Altın Ayı Ödülü'nü Portekizli yönetmen Diogo Costa Amarante'nin "Cidade Pequena" ("Küçük şehir”) adlı filmine verirken, Gümüş Ayı’ya Esteban Arrangoiz Julien imzalı Meksika yapımı "Ensueño en la Pradera” ("Çayırda hülya”) layık görüldü.(Deutsche Welle)