Şarkıcı Berdan Mardini’nin son albümünde söylediği Kürtçe “Nesrire” türküsü için, “Söz-Müzik: Anonim”yazması tepkilere neden oldu. Berdan Mardini’nin defalarca kez bunu yaptığını ifade edildi.

“Nesire” eserinin müziği, Kürtçe müziğin önemli ismi Ciwan Haco tarafından yapıldı. Türkünün sözlerini ise Ciwan Haco’nun Norveç’te yaşayan ablası Dilber Haco kaleme aldı. “Nesrire (Nesrin’im)” türküsüne “anonim” diyerek albümüne alan şarkıcı Berdan Mardini’ye de, eser sahiplerinin ismini kullanmayarak "intihal" yaptığı gerekçesiyle tepki gösterildi.

Mardini’nin daha önce de benzer eserleri “anonim, kendim hazırladım” diyerek kullandığı ortaya çıktı. Mardini, Erdoğan için de şarkı hazırlamıştı. Mardini’nin Erdoğan için hazırladığı şarkının müziğinin de, Kom Müzik’ten “Disa Çü” Kürtçe albümünü çıkaran Hozan Dino’ya ait olduğu belirtilmişti.

Ciwan Haco’nun ilk kasetlerinde seslendirdiği ve geçen yıl Red Musik Digital yapım şirketi tarafından hazırlanan ‘Felek’ albümünde yeniden seslendirdiği Youtube’da 24 milyondan fazla tıklanan ‘Nesrînê’ şarkısı için TRT Şeş şarkıcısı Berdan Mardini Youtube üzerinden yaptığı açıklamada ‘şarkıyı her seslendiren eser sahibi değildir’ diyerek şarkının Ciwan Haco’ya olmadığı iddiasında bulundu.

Emina albümünde var

1971’de Haco’nun Emina albümünde seslendirdiği Nesrînê şarkısının sözleri Dilber Haco’ya, Müziği ise Ciwan Haco’ya ait. Berdan Mardini’nin şimdiye kadar Youtube üzerinden en çok tıklanan şarkısı olan ‘Nesrînê’nin izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılmasına ilişkin Red Music Digital şirketi yaptığı açıklamada, ‘’Mardini tarafından seslendirilmesinde Haco’ya sorulup izin alınmış değildir. Nesrînê şarkısı Mardini tarafından izinsiz ve usulsüz olarak seslendirilmiştir’’ dedi.

Mardini’nin pişkinliği

TRT Şeş şarkıcısı Berdan Mardini ise 9 ay önce Youtube üzerinden yaptığı açıklamada eserin anonim olduğunu ve izin alındığını iddia ederek şunları söyledi: ”Biz kimsenin eserini çalacak ve ya izinsiz kullanıp albüm yapacak üstüne üstelik bir de klip çekecek zihniyette değiliz, kaldı ki bu eser bütün resmi kurumlardan sorgulaması ve kayıtları çıkartılarak albüm haline getirildi, şarkıyı her seslendiren eser sahibi değildir ve bu eserleri koruyan kurumlar vardır buradan gerekli izinler ve araştırmalar yapılmadan biz hiç eseri hayata geçirmeyiz. Her şey resmiyette nasıl ise o şekilde yapılmıştır.”