Sayime Başçı'ya konuşan Ali Onaran, zor geçen 2016 sezonunun ardından, Avrupa'daki siyasi gerilimler ve içeride ise referandum nedeniyle turizm sektörünün bir yol haritası belirlemeye çalıştığını söyledi. ''Top artık devlette'' fikrinin hakim olduğunu belirten Onaran, Türk turizmcinin pazarlama faaliyetlerinden ve fuarladan umduğunu bulamdan dönmeye başladığını kaydetti.  Onaran, hem yerli hem de yabancı turist kaybedilen 2016'nın bilançosunu yüzde 80'lik düşüş olarak açıkladı.

Başta İtalya ve Fransa pazarları olmak üzere pek çok yabancı turistin Türkiye'yi terk ettiğini kaydeden Onaran, sektörün fotoğrafını şu değerlendirme ile çekti:

''Sonuç olarak biz turizme Türkiye olarak da Pronto olarak da yeni başlamadık. Bu durumun düzeleceğini düşünüyoruz ama düzelmesi için artık top çok da bizde değil. Biraz Ankara'da. Bir defa huzur olmayan yerde turist olmuyor. İkincisi dışarı ile olan diyaloglarımız. Bunların etkisi ile siz dış basında daha da negatif algılanıyorsunuz, bu sonuçlar da çok doğal görülüyor. Bugün bir Avrupa'ya gittiğinizde en kolay destinasyonlardan biri olan Türkiye'yi satmak en zor işlerden biri haline geldi.''

Geçen iki yıllık dönemde turizmcinin geleceği açısından tehlike yaratacak iki önemli gelişme olarak düşen fiyatlar ve kalifiye istihdam kaybı öne çıktı. Türkiye'nin iyi bir ürün olduğunu, altyapı ve ulaşım anlamında büyük yatırımlarla frekansın genişletildiğine dikkat çeken Onaran, sektörün yıllardır yaptığı yatırımların atıl kapasite hâline geldiğini aktardı. Onaran'ın dikkat çektiği bir başka nokta ise fiyatlar. Otellerin neredeyse 1990'lı yılların fiyat skalasına geri döndüğünü kaydeden Onaran, “2001 yıllarında biz Laleli Aksaray tarafındaki otelleri o kadar ucuza alırdık ki o zaman rakamlar yarım pansiyon için kişi başı 14 dolardı. Otel sahiplerine ‘odanı bu fiyata aldığıma üzülüyorum. Çünkü bu fiyata oteli sattığın sürece ucuza alacağım ama sen bu oteli renove edemeyeceksin ve ben bindiğim dalı kesiyorum' derdim. Şimdi de neredeyse sektör olarak bindiğimiz dalı kesme noktasına geldik. Ama bunun yine de uzun sürmeyeceğini düşünüyorum” dedi.