APOKRİES ŞENLİKLERİ SAKIZ ADASI TİMİANA KÖYÜ’NDE RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADI

Günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve modern karnavalların temeli sayılan Dionysos Şenlikleri’nin devamı niteliğinde olan ‘Apokries Karnaval Kutlaması Eğlenceleri’ Sakız Adası’nın güneyindeki Timiana Köyü’nde renkli görüntülerle başladı. Apokries Kutlama eğlenceleri Pazar günü Timiana, Kardamila, Volissos, Nehori, Agios Georgios Sikusis Köyü, Nenita ,Pispilunda ve Pyrgi’de devam edecek. Pazartesi günü ise Mesta, Olimpi, Pitios, Elata, Lithi, Pirgi ve Kalamoti’de yapılan Temiz Pazartesi etkinlik eğlencelerinin ardından sona erecek.

CANLI MÜZİK EŞLİĞİNDE MASKELİ EĞLENCE

Karnaval eğlencesinin ilk start aldığı Timiana Köyü’nde yaşayan genci yaşlısı pek çok kişi değişik kostümler, rengarenk peruklar ve yüzlerine de maskeler takarak Timiana Gün İlköğretim Okulu’nun (Ολοημερο Δημοτικο Σχολειο Θυμιανων) bahçesinde gönüllerince eğlendiler. Okul bahçesinin bir bölümünde mangallar yanarken etkinliğe katılanlar bahçenin diğer tarafına kurulan masalarda ızgaralarda pişen etleri yiyip şarap ve uzo içtiler. Canlı müzik eşliğinde gece geç saatlere kadar dans ettiler. Karnaval eğlencesine katılan hemen hemen herkesin üzerinde ilginç kostümler vardı. Yedisinden yetmiş yedisine kimisi korsan, kimisi iskelet, kimisi Arap şeyhi, kimisi polis, kimisi asker, kimisi öğrenci, kimisi penguen, kimisi şeytan, kimisi hizmetçi, kimisi uğur böceği, kimisi palyaço gibi değişik kostümler giymişti. En dikkat çeken ise erkeklerin kadın kostümleri giymeleriydi.

PAZAR GÜNÜ MOSTRA ŞENLİĞİ

Timiana köyünde Pazar günü Mostra Şenlikleri adı altında bir etkinlik daha yapılacak. Köyün merkez meydanında saat 11:00’de Sakız halkının korsanlara karşı mücadelelerinin canlandırılacağı Talimi adındaki dansın ardından Detos yani Bağlı adında bir dans gösterisi yapılacak. Tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde dans edilecek. Bu dansta dansçılar omuzlarından birbiriyle bağlanıp, bir çember halinde dans edecekler. Saat 12:00’de ise gençler satirik temalarla gösteriler yapacak ve müzik eşliğindeki eğlencelerle etkinlik son bulacak.

ADANIN DÖRT BİR YANINDA ETKİNLİK VAR

Yine Pazar günü öğle saatlerinde adanın kuzeyinde bulunan Kardamila Köyü’nde müzik aletleri ve maskeliler eşliğinde geleneksel ‘Düğün Adeti’, Volissos Kültür Derneği tarafından Volissos Köyünde ‘Çifte Adeti’ canlandırılacak. Köyün gençleri köy meydanında bir Volissos dansı olan ‘Diplos’ yani Çifte’nin ritminde şarkı söyleyip, dans edecek, davetlilere yerel ürünler ikram edilecek. Nehori’de Apokries eğlenceleri geleneksel düğün, dans ve müzik gösterileriyle yaşatılacak. Agios Georgios Sikusis Köyü’nde ‘Cenaze Temsili’ yapılacak. Bu etkinlikte köy sakinleri vefat edeni son yolculuğuna uğurlarken, etraftaki insanlara meze ve şarap ikram edilip, şakalar yapılacak. Nenita ve Pispilunda’da geleneksel karnaval eğlenceleri yapılacak. Pyrgi’de pazar ve pazartesi günleri ‘Karkaluses Dansı’ sunulacak.

TEMİZ PAZARTESİ’DE KADI AĞA ADETİ

Mesta, Olimpi, Pitios, Elata ve Lithi’de Kadı Ağa’ adeti canlandırılacak. Kadı Ağa 1830’lardan bu yana her yıl Temiz Pazartesi gününde suçluları ve suçsuzları komik bir şekilde yargılıyor. Köylerden geçmekte olan kişiler yargılanacak ve suçlarına uygun bir şekilde para cezası ödeyecekler. Bu cezalar köyün kültür derneğine yatırılacak. Kalamoti’de gerçekleşecek Temiz Pazartesi karnaval kutlaması ile Apokries eğlenceleri sona erecek.

Fulya OMAÇ / SAKIZ ADASI

Fotolar: Apokries karnaval eğlenceleri Sakız Adası’nın Timiana köyünden start aldı.