Ahi geleneklerine göre kuşak kuşanarak ustalığa adım atan 24 yaşındaki Erhan Köken, iki yıldır tek başına gölge oyunu oynatabiliyor. Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde son sınavlarına hazırlanan Erhan Köken, Almanca oynattığı Karagöz oyunlarını da kendisi yazıyor.

USTASI ÖĞÜTLER VERDİ

Köln'deki Kultubunker'de oyundan önce Erhan Köken'e kuşak takan Hayali Ali Köken geleneklere uygun olarak ona, “Gördüğünü görme gözünü kapa, duyduğunu söyleme ağzını kapa, belini kapa kendine sahip ol. Gönlünü aç, elini aç, sofranı aç" diye öğütte bulundu. Hayali Ali Köken kuşak takma ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kuşak bir çırak ustalaştığı zaman takılır. Onun artık işinin ehli olduğunu gösterir. Kuşak takılan kişi kendi adına perde açmaya, gösteriler yapmaya başlar. Almanya'da bildiğim kadarıyla benden başka usta yok. Ama artık iki usta olduk"

“HUKUK MU KARAGÖZ MÜ KARAR VERMEDİM"

Kuşak kuşanarak usta olan Hayali Erhan Köken ise, “Çok mutluyum, 8 yıldır Karagöz- Hacivat oynatıyorum. Çıraklıkla başladım, perde arkasında tef çaldım, figürler yaptım. Bundan sonra daha güzel işler yapacağıma inanıyorum. Bu işi hukuk fakültesinin yanında devam ettireceğim. İleride hangisini yapacağıma dair bir planım yok. Oyunları Almanca oynatıyorum. Almanca oynatmak bana daha kolay geliyor. Almanların ilgisi de yoğun. Almanlar Türk kültürünü döner ve oyun havalarından ibaret sanıyorlar. Onlara farklı şeyler olduğunu da göstermemiz lazım" dedi.