Karnavala hoşgeldiniz!

Karnaval, Almanya’da her yıl düzenlenen çılgın ve en çok sevilen kutlamalardan biri. Yüz binlerce katılımcı, karnavalda içki içip dans eder ve şubat ayında en ateşli safhasına ulaşan gösterilere katılır. Köln, Almanya’da karnavalın tartışmasız merkezidir. Ancak diğer bölgelerde de küçük çaplı kutlamalar düzenleniyor.

11 Kasım 11:11



Köln’deki karnaval sezonu, 11'inci ayın 11’inde, saat 11'i 11 geçe yapılan bir konuşmayla başlar. "Hoppeditz" adı verilen bir soytarı, eğlenceli bir konuşma yapar. Peki, neden bu kadar çok 11 rakamı? Kimilerine göre, Almanca’da 11 anlamına gelen “elf” kelimesinin Fransızca’da "eşitlik, özgürlük ve kardeşlik" anlamına gelen “Egalite, Liberte ve Fraternite” kelimelerini simgeliyor.

Kadınların günü



Karnaval kutlamalarının en eğlenceli günleri ise ”Weiberfastnacht” denilen ”kadınlar karnavalı”nın başladığı perşembe günü...Kadınların belediye binalarına "hücum" ederek kontrolü ele geçirdikleri bu gün tam anlamıyla kadınların günü.

Öpücük



"Weiberfastnacht"da bir kadının beğendiği erkeği öpmesi de bir gelenektir. Özellikle de o erkeğin kravatını ortadan kestiyse... Palyaço kostümü giymiş bu kadın, gelecek kurbanı için hazır gibi görünüyor.

Oruç öncesi ziyafet



Karnaval sezonu, “beşinci mevsim” olarak adlandırılır. Çünkü 11 Kasım’da başlayan karnaval, eğlencelerin doruğa ulaştığı Rosenmontag'a kadar devam eder Katolikler için oruç dönemi başlar. Karnaval kelimesi de Latince “carne vale” kelimesinden geliyor. Anlamı ise “ete veda” demektir. Ancak festival boyunca, karnavala katılanlar et ve özel çöreklerden yiyebilirler.