Törene başta Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, Çeşme Garnizon Komutanı Derviş Akova, İMEAK DTO İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, Çeşme Rotary Kulübü Dönem Başkanı Remziye Kısa, Baş Hakemimiz Hakan Kütük, EAYK Komodoru Akif Sezer, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Esin Özkan, Çeşme Milli Evrak Müdürü Ercan Çiçek, Çeşme Mal Müdürü Salim Cebeci olmak üzere deniz severler ve yarışa katılacak ekipler katıldı.

HAYATIN NORMAL SEYRİNDE OLDUĞUNU GÖSTERMEYİ AMAÇLADIK



Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Çeşme Belediyesi, D Marin Didim, Samos Marina, Sakız Yarış Kulübü ve TRT Spor’un destekleriyle gerçekleşen Aegean Link Yelken Yarışı’nın açılış töreninde bir konuşma yapan Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, 2016’da ülkemizde ne yazık ki çok kötü bir turizm sezonu yaşandığını, Uluslararası Çeşme Yat Kulübü ile Aegean Link Yelken Yarışı’nın da bundan nasibini aldığını söyledi. Önce organizatör ortaklarının, ardından da ana sponsor adaylarının desteklerini kaybettiklerini belirten Akaltan, “Ardından yurt dışı çıkış yasağı geldi. Hatta bir ara bu yarışı yapmayalım önerileri dahi duyduk. Ama biz ICYC yönetimi olarak bu yarışı yapmakta kararlıydık.



Çünkü yurt dışına, tüm dünyaya Türkiye’de hayatın normal gittiğini göstermenin daha iyi bir yolu olmadığını düşündük. Her organizasyon mutlaka bir çok kişinin özveri ve fedakarlıklarıyla oluyor. Biz de Marina Müdürümüz İlknur Güzel, Halkla İlişkiler Sorumlumuz Didem Denizeri, Başhakemimiz Hakan Kütük, Doğuş Marinalar CEO’su Kemal Saatçioğlu, EAYK Komodoru Akif Sezer ve burada ismini sayamadığım birçok kişinin fedakarlılarıyla bugün buradayız. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Çeşme Belediyesi ve Çeşme Marina sayesinde bu organizasyonu yaşatabildiğimiz için kendilerine teşekkür ediyorum. Kokteyl için Toker Gürer ve ekibine, balıklar için Aquadem’e ve içeceklerimiz için de Çeşme Rotary Kulübü’ne ayrıca teşekkürler” diye konuştu.

SEZON SONUNDA GÜZEL BİR ETKİNLİK

Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede yaptığı konuşmasında organizasyonu yaratan tüm sorumlulara katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Sezonun sonundaki bu güzel etkinlik Çeşme’mize iyi bir katkı sağlayacak. Belediye olarak bundan sonraki katkılarımız da devam edecek. Daha güzel organizasyonlarda da buluşmak üzere. Tüm yarışçılara iyi yarışlar diliyorum” dedi.

15 TEMMUZ KALKIŞMASININ GERGİNLİĞİNİ TURİZME YANSITMAMAYA ÇALIŞTIK
 



Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede        Kaymakamı Mustafa Erkayıran                                              
Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ise turizm açısından kötü bir yaz geçirdikleri saptamasına katıldığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“İlçemizde elimizden geldiği kadar bu kötü durumu yansıtamamaya çalıştık. Çünkü bunun bize ileride geri dönüşümü zor olabilirdi. Bir örnek vermek gerekirse, 15 Temmuz Cuma akşam saatlerinde kalkışma doldu. Cumartesi günü tur tekneleri birlik başkanımla görüştüm ve ‘Sefere çıkın, zarar da etseniz sefere çıkın. Çeşme’de tur tekneleri sefere çıkmıyormuş diye bir cümle sarf edildiği takdirde, bunu geri telafisi için çok uzun uğraş verirsiniz’ dedim. Nitekim öyle de yaptılar. Bunun örnekleri çoğaltılabilir, önemli olan 15 Temmuz kalkışmasının gerginliğini yansıtmamaktı, biz bunun için çalıştık. Çünkü hayat devam ediyor.”

YARIŞLARIN DÜZENLENMESİ VE TEKNELERİN KATILIM DESTEĞİ DOĞRUYDU



Bu bağlamda yelken yarışlarının da yapılması gereken bir turizm etkinliği olduğunu belirten Kaymakam Erkayıran, “Yarışlar bu sene yapılmasaydı akıllarda; ‘Geçen sene yapılamadı, belki bu sene de yapılmaz’ diye bir algı oluşacaktı. Belki de ‘Bu sene biz katılmayayım, bakalım kaç tekne katılacak’ diyenler olabilirdi. Yani insanlar soğuyabilecekti. Dolayısıyla gelecek yıllardaki yarışlar da sıkıntıya girebilecekti. Ama öyle olmadı. Yarışı bu sene de düzenlemek doğru bir karardı, yelkencilerin katılım kararı da. Kendilerini kutluyorum. Gelecek yıllarda hiçbir şey olmamış gibi devam edebilmek için bu yıl yarışların düzenlenmesi lazımdı.

TURİZMDE İYİ BİR SEVİYEDEYİZ, BİRBİRİ ARDINA ETKİNLİKLER YAPILIYOR

“Erzurum’daki bir ilçenin kayağı, Afyon’un bir ilçesinin kaplıcayı ön plana çıkarması gibi, Çeşme’de deniz ön plandadır” diyen Kaymakam Mustafa Erkayıran sözlerini söyle sürdürdü:
“Sonuçta üç tarafı deniz olan bir ilçedeyiz, böyle güzel bir yarımadada yaşıyoruz. Denizin altıyla üstüyle, her türlü turizminden faydalanmamız lazım. Denizin altında dalış turizmi, denizin üzerinde de 20-30 yıldan beri devam eden bir sörf ve kitesörf turizmimiz var. Yine bugünkü etkinlik gibi yat, yelken yarışlarımız var. Açık deniz balık avı yarışları da yapılıyor. Sonuçta tarihi, denizi, kumu, güneşiyle, yelkenlisiyle, dalış turizmiyle ve festivalleriyle ilçemiz çok iyi bir seviyede diyebilirim. Etkinlikler birbiri ardına gerçekleştiriliyor. Şu anda aramızda yarış sever arkadaşlarımız var. Hepimiz denizi seviyoruz ama onlar bizden daha fazla deniz sevdalısı. Yarış için çıkış alacak bu arkadaşlarımıza başarılar diliyor, hiç tereddütsüz katılım kararları için bir kez daha teşekkür ediyor ve ‘Rüzgarınız bol olsun’ diyorum. Benim de amatör yat kaptanlığı belgem var. Bundan sonraki yarışlara katılabilirim. ‘Yelkeni şöyle tut, böyle tut’ gibi basit bir iş verirseniz seve seve yaparım. Kendim de deniz sever olduğum, o ruhu kaptığım için, sizlerin dünyasını daha iyi anlayabiliyorum. Gelecek yarışınızda bir teknede bir işin ucundan tutmaya ve yarışmaya hazırım.”

YELKENLER BARIŞ İÇİN YOL ALSIN



Çeşme Rotary Kulübü Dönem Başkanı Remziye Kısa, yat yarışlarının başlangıç yıllarından itibaren sponsor olarak katkı koyduklarına dikkat çekerek, “Bu yarışta da yelkenlerin barış için yol almasını, her yere barış getirmesini temenni ediyorum. Mesajımız barış olsun ki, bu yıl tüm ülkede buna ihtiyacımız var. Bundan sonrada sponsorluk desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

YAZ SEZONU SONRASI İLK YARIŞ, İDDİALIYIZ



Katıldığı birçok yelken yarışında birincilik kupasını havaya kaldıran Leydi’s First teknesinin kaptanı Canan Aydemir ise yaz sezonu sonrasında ilk yarışın startının verildiğini, hava koşullarının yarış için uygun olduğunu belirterek, “İlk olarak Samos’a dümen kıracağız. Sonra bir gün aramız var, oradan Didim’e geçeceğiz. Daha sonra da Çeşme’de bir trofe yarışımız olacak. Bu sene Sığacık etabı yok, hep Çeşme’de yarışacağız. EAYK Kulüp merkezimiz ve binamız Sığacık’taydı. Kulübü’müzü de Çeşme Marina’ya taşıdık. Genelde teknelerimiz orada duruyordu, trofe yarışlarının çoğunu orada yapıyorduk. Ama artık bütün yarışlarımızı burada yapacağız. Urla yarışlarımız devam edecek, adalara off shore’larımız olacak, Yunanlı yelkenci dostlarla Midilli - Sakız ayağı yarışımız var. Ama genel yarışlarımız artık Çeşme’de olacak. O yüzen mutluyuz. Leydi’s First olarak yarışlarda her yıl olduğu gibi, yine iddialıyız.”

15 teknenin katıldığı Aegean Link Yelken Yarışı Cuma sabahı (30 Eylül) saat 08:25’te Çeşme Marina’dan start alarak Samos rotasıyla denize açıldı.

Fulya OMAÇ / Çeşme