Bir bahane olsun da insanlar kutlama yapsın, eğlensin diyerek yola çıkan turizmcilerin keşfettiği bir örnek olan Yunanistan’ın Sakız Adası Mostra Şenlikleri bu yıl da Türk turistin gözdesi oldu. Çeşme - Sakız arasında sefer düzenleyen firmaların çifter seyir düzenleyerek hizmet verdiği etkinlik yine Türk turistler tarafından yoğun ilgi gördü.

TÜRKLER HAFTA SONU MUTLU OLDU

Günden güne artan referandum stresi nedeniyle Türkiye gündeminden uzaklaşmak isteyen Türkler soluğu Sakız Adası’nda aldı. Geçtiğimiz yıl kortej esnasında yapılan Türkçe anonslar bu yıl yapılmadı ama Türkler yine eğlenceli bir hafta sonu geçirmekten mutlu oldu. Karnaval sonrası Çeşme’ye geri dönüşte ise her iki gümrükte de yoğun izdiham yaşandı.

GEÇEN YIL MERKEL, BU YIL TRUMP

Mostra karnavalında, korsan saldırılarına karşı kadın, erkek, yaşlı, çocuk topyekûn direnmesi sonucunda kazanılan zaferi de yaşatan ada halkı, Türk turistlerle birlikte doyasıya eğlendi. Karnaval korteji esnasında siyasi ve toplumsal tepki hicivlerini de içerir mesajlar verildi. Geçen yıl Yunanistan’ın canını çok yakan Almanya Şansölyesi Merkel alay konusu olmuşken bu yıl ise yaptığı ilk icraatlarla hem Amerikan halkını hem de tüm dünyayı karşısına alan Trump betimlemesi ön plana çıktı. Köy meydanındaki panayırda adaya özgü lezzetler konuklara ikram edildi. Rengarenk kostümlerle her yaştan insanın ortalarda gezindiği festivalin kortejinde 11 farklı betimleme yer aldı. Kadınların erkek, erkeklerin de kadın kostümü giydiği karnavalda uğur böceği bebelerden, yaşlı kadın kılığındaki dedelere, cadı kılığındaki çocuklardan, Viking kılığındaki gençlere kadar herkes ortamın doyasıya keyfini çıkardı.

SAKIZ’IN GURURU

Mostra Şenlikleri Sakız halkının gururu olan bir etkinlik. Timiana köyünde yıllar boyunca korsan saldırılarıyla ürettikleri mahsulü istemeden korsana veren, eşinin veya kızının korsan tacizine isyan eden Timianalılar en sonunda bardak taşınca isyan ederler.

YAĞMACI KORSANLARDAN GINA GELİNCE..

İşte o gelenekselleşen mit:

Kulaktan kulağa anlatılan bir söylence günümüz modern zamanlarında bir eğlenceye dönüşmüş durumda. Yıllar yıllar önce günlerden bir Pazar günü Timiana köy meydanında bir kutlama yapıp eğlenmekte olan köylülerin keyfini kaçıran bir haber ulaşır. Denizden gelen korsanları erkenden görüp tarlada çalışan, sahilde balık tutan yöre halkına haber vermek üzere uygun tepelere inşa edilen yüksek kulelerden (vigla) birindeki nöbetçi, korsan uyarısı verir. Ahali, yılların verdiği bezginlikle ve içtikleri şarabın cesaretlerini artırmasıyla bu kez pusup saklanmak yerine savaşmayı göze alırlar. Köyün akil, ihtiyar heyeti hemen bir plan yapar ve karaya çıkıp köye yaklaşan korsanları dar bir geçitte (stenakas) sıkıştırıp canları pahasına korsanları alt etmeleri için müthiş bir şekilde motive ederler. Bunun üzerine cesaretlenen palikaryalar (yiğit delikanlılar) stenakas içinde sıkıştırdıkları korsanları bir güzel kılıçtan geçirirler. Öylesine bir zafer sarhoşluğu içindedirler ki, ölü korsanları Timiana meydanına getirip bir de mostralaştırırlar yani asarlar. Bu Timiana tarihinde bir ilktir ve köyün ihtiyar meclisi bu muhteşem zaferin unutulmaması ve gelecek kuşaklara da bir motivasyon olması için Apokries etkinliklerinin son Pazar günü kutlama yapılmasını kararlaştırırlar.

PARASKEVİ - KUDUNATOS

O gün bu gündür, Pazar günkü büyük kutlamadan önce ısınma babında Cuma akşamı yine Timiana köyünde başlar Mostra Şenliği. O akşam (Tirini Paraskevi) zilliler (kudunatos), yani zıvanadan çıkmışlar köyün sokaklarında müzik ve şarap eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar kendilerinden geçerler. Hal böyle olunca ertesi gün kimse yataktan kalkamaz ve Pazar günkü büyük kutlama için hazırlık yaparlar.

ADA BİZİMDİR, BİZİM KALACAK

Pazar günü köyün iki kilisesinde (Aziz Yannis ve Aziz Dimitrios) rutin ayin sonrasında köy halkı iki gruba ayrılır. Korsan kisvesine bürünenler Aziz Dimitrios Kilisesi’nden köy meydanını doğru yola çıkar. Ama ne yürümek, korsanlara özgü korkutma ve yıldırma çığlıklarıyla. Buna karşılık köyün palikaryaları geleneksel yerel kıyafetleriyle Aziz Yannis Kilisesi’nden ‘Ada bizimdir, bizim kalacak’ sloganları eşliğinde korsanlara karşı adeta nefret kusarak harekete geçerler. Meydanda karşı karşıya gelen iki grup temsili olarak kılıç savaşına (Talimi) tutuşur. Korsanlar alt edilir ve zafer kutlamaları başlar.

Fulya OMAÇ / Sakız Adası