Yönetmen Kazım Öz’ün ödüllü filmi Zer’in Almanya’nın Frankfurt kentindeki gösterimi yoğun ilgiyle karşılandı. 

Yaklaşık bin kişi kapasiteli Titus Forum Saalbau salonunun tamamı dolarken, yer bulamayan sinemaseverler için de salona takviye sandalyeler yerleştirildi.

Dersimli yönetmen Öz’ün Zer filmi, New York’ta müzik eğitimi gören ve babaannesinin son nefesinde kulağına fısıldadığı bir şarkının sözlerinin peşine düşen filmin kahramanı Jan isimli Kürt gencinin geçmişiyle tanışması ve Dersim topraklarına uzanan yolculuğunu konu alıyor. Arka planda Dersim katliamının işlendiği Zer filmi, izleyeni o yıllara götürerek o dönem yaşananlarla duygusal bir bağ da kuruyor. 

Sansürlenen bölümler karartıldı

Zer, gösterime hazırlanırken Türk Kültür Bakanlığı  tarafından sansürlenmişti. Film gösterimi ardından yönetmen Kazım Öz, izleyenlerin sorularını yanıtladı. Murat Burcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Öz, filmin “gerilla bölümü ve duvar yazılarının” sansürlendiğini belirterek; filmde sansürlenen bölümleri çıkartmak yerine film akışı içerisinde karartarak tepkilerini dile getirdiklerini anlattı.

Filmini 3 dilde (Kürtçe, Türkçe ve İngilizce) çeken Öz, çok dilliliğin zengilik olduğunu belirterek, çocukların kendi anadilinde yetişmesinin önemine vurgu yaptı. 

Dersim’de 1938’de gerçekleşen soykırımın anlatılmasının önemine vurgu yapan Öz,  toplumun buna ihtiyaçı olduğunun altını çizerek, Kürt yönetmenlerinin bu konudaki çalışmalarının önemli olduğunu söyledi. Sanat çalışmasına siyasi çalışma gibi bakılması gerektiğini ifade eden Öz, sanatın ve sanatçının toplumsal bir görev ve sorumluluğu olduğunu ifade etti. (Kaynak: Yeni Özgür Politika)