‘ŞU ANKİ DİYARBAKIR  KIRIK KALP HALİDİR’

Diyarbakırlı yazar ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakır temsilcisi Şeyhmus Diken şu an Sur’u kırık bir kalp haline benzetti.

Diken, Hamburg'da MİG Zentrum tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Nazım Hikmet Sanat ve Edebiyat Günleri’ etkinliği çerçevesince kendi yazdığı ‘Ahmed Arif- Abisi Olmak Halkının’ adlı yazdığı kitabı tanıttı.

AHMED ARİF’E VEFASIZLIK YAPILDIĞINA İNANIYORUM

Diken, etkinlikte MİG Zentrum üyesi Eset Yılmaz’ın neden Ahmed Arif ile ilgili kitap yazdığını şu şekilde anlattı: ‘ Ahmed Arif’e vefasızlık edildiğine ve ona üvey evlat muamalesi yapıldığına inanıyorum. Zihinlerin arkasındaki ön yargıların kırılması gerekir. Ahmed Arif’in "Hasretinden Prangalar Eskittim" adlı kitabını yazmasının ardından elli yıl geçmiş olması nedeniyle onun üzerine bir kitap yazmak istedim.’

Ahmed Arif ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iken Zafer Çarşısı’nda tanıştığını hatırlatan Diken ‘Evimde yirmi bin civarında kitap arasında ilk imzalı kitabım Ahmed Arif’indir’ dedi.

Şehmus Diken, kitabında anıların izini sürerek, şairin hem yaşamında, hem şiirinde çocukluktan yetişkinliğe, Siverek’ten Afyon’a, Ankara’ya, mahpusluktan aşklara, kadim dostluklardan namus işçiliğine, eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor okuru.

DİYARBAKIR AĞZINI USTACA ŞİİRLERİNE YANSITMIŞTIR

Diken, Ahmed Arif’in şiir kitaplarında Diyarbakır ağzını ustaca Türkçeye kattığını ifade ederek ‘Ahmed Arif Kürtçenin gırtlaktan gelen vurgularını, Diyarbakır’ın yöresl ağzını ustaca şiirlerine yedirmiştir. Yerelliğin evrensel vurgusunu görürüz şiirlerinde’ şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR’IN RUH HALİ: KIRIK KALPE BENZETİYORUM

Diyarbakır’ın şu anki ruh halini Diken şöyle özetledi: ‘Biz şairler slogan kelimelerden hoşlanmayız. Büyük felaketlerden geçen kentlerin sonrası hüzünlü olur. Son üç yılda Diyarbakır zor günler geçirdi. Kenti bu haliyle ne kadar anlatsak eksik kalır. Kentin doğal hayatı tahrip oldu. Kırık bir kalp hali gibi şu an.‘

YAŞAMIMDA EN ZOR ŞEY DİYARBAKIR’DAN UZAK YAŞAMAM

Diken kendisi için en zor şeyin Diyarbakır’dan uzak yaşamak olduğunu belirterek ‘ Bazen yurtdışına toplantılara çağrılıyorum. İnanın en fazla bir hafta kalabiliyorum. Diyarbakır’ın vatandaşı olmak benim için büyük bir gurur. Bana kattıkları çok şey var. Diyarbakır’dan uzak kalmayı ve yaşamayı  asla düşünemem’ dedi.

Diken daha sonra Ahmed Arif’in sevilen şiirlerini okudu. 

Etkinlikte şair İnan Filiz kendi yazdığı şiirleri okurken, kendine has ve yeni bağlamasıyla halk ezgilerine  farklı bir yorum getiren sanatçı Kemal Direnç sözleri Nazım Hikmet’e ait sevilen eserleri seslendirdi. Kemal Dinç bugün bağlamanın en seçkin icracılarından biri sayılıyor.

MİG Zentrum üyelerinden Çiğdem Çimendağ ve Senem Kaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Taylan, Baran ve Bawer’dan oluşan çocukların çaldığı gitar resitali büyük ilgi gördü.

Süheyla Kaplan