Almanya’nın Hamburg kentinde bu yıl 9.’uncusu gerçekleştirilen Kürt Film Festivali kapsamında yönetmenliğini Veysi Altay’ın üstlendiği Kuyu adlı film Cumartesi Annelerine ithaf edildi.

JİTEM tarafından 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına alındıktan sonra katledilen ve aralarında çocukların bulunduğu yedi kişinin hikayesini anlatan kuyu Hamburg’da yoğun ilgi gördü.

Film gösterimi sonunda  izleyicilerin sorularını yanıtlayan Altay Cumartesi Annelerine de değindi. Cumartesi Annelerinin devletin yaptığı katliamları teşhir ettiğini ifade eden Altay şunları söyledi. ‘ Bu belgesel üzerine beş yıl çalıştım. Bölgede faili meçhul cinayetlerin  olduğu biliniyordu ancak kemiklerin, cesetlerin kime ait olduğunun bilinmemesi benim belgeselimin ana noktasını oluşturdu. Çocukları, eşleri kayıp olan aileler ile birlikte kimi zaman cesetleri araştırdık. Kemiklerin birçoğu kuyulardan çıktı’.

KAYIP AİLELERİN DİRENİŞİ BENİ MOTİVE ETTİ

Kayıp ailelerin direnişinin belgesel çalışmalarında kendisini motive ettiğini belirten  Altay ‘ Türkiye’de devlet zihniyeti değişmedi. Değişmeyecek de. Bu ülkede kayıp vakası hep yaşandı. Son iki yılda Türkiye’deki gelişmelere bakmanız yeterli. Ancak Kürt halkından umudumuz var. Tıpkı Cumartesi Annelerinin baskılara, zulümlere boyun eğmeyecek kadar umutlu oldukları gibi. Cumartesi Anneleri barışçıl eylemleriyle sessiz bir vicdan oldular’ şeklinde konuştu.

SİYAH KARGA FİLMİ DE YOĞUN ALKIŞ TOPLADI

Festival kapsamında yönetmenliğini ve yapımcılığını Tayfun Aydın’ın üstlendiği oyuncu kadrsosunda Şebnem Hassanisoughi, Aziz Çapkurt, Murat Toprak, Sedat Culum ve Medya İzgi’nin yer aldığı ‘Siyah Karga’ adlı film de yoğun alkış topladı. 

2011’de yaşanan Roboski katliamına ilişkin katırcıların yaşadığı zorluklardan  kesitlerin de gösterildiği film  Fransa’da başlayan, Türkiye’de devam eden ve İran’da sonlanan gurbet, hasret, kendi topraklarında bile insanların yurtsuz hissetme temasını işliyor.

Festivalin son gününde ise Ankara Uluslararası Film Festivali’nde altı dalda ödüle layık görülen Renksiz Rüya ( Hewno Bereng) adlı film gösterilecek. Yönetmenliğini Mehmet Ali Konar’ın üstlendiği film 90’lı yılların karanlık politik olaylarını 12 yaşındaki bir Kürt çocuğun gözüyle anlatıyor.

Süheyla Kaplan