Nuri Bilge Ceylan’ın da jürisinde yer alacağı ana yarışmada, Emin Alper’in “Abluka” filmi büyük ödül Altın Aslan’a aday gösterildi. Genç yönetmen Senem Tüzen de ilk uzun metrajlı filmi “Ana Yurdu” ile “Geleceğin Aslanı” ödülü için yarışacak.


Sanat dünyasının prestijli etkinliklerinden Venedik Uluslararası Film Festivali, 2-12 Eylül tarihleri arasında Lido arasında gerçekleştirilecek. 


Venedik Bienali kapsamında düzenlenen ve Türkiye’nin güçlü bir şekilde temsil edileceği bu yılki festivalde 2 Türkiye kökenli yönetmen farklı kategorilerde yarışacak. Altın Aslan (Leone D’Oro) ödüllü ana yarışmada yer alan 21 eser arasında, dünya prömiyerini bu festivalde yapacak olan Emin Alper’in “Abluka” filmi de bulunuyor.


“Yerçekimi” filminin Meksikalı yönetmeni Alfonso Cuaron’un başkanlığını üstlendiği ana yarışma jürisinde, geçen yıl Cannes Film Festivali’nden “Altın Palmiye” ödülü ile dönen Yönetmen Nuri Bilge Ceylan da var.  “Abluka”, politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini konu ediniyor. Filmin başrollerini Mehmet Özgür ve Berkay Ateş paylaşıyor.


Türkiye’de sonbaharda vizyona girmesi öngörülen film, Türkiye, Fransa ve Katar yapımı.


GENÇ YÖNETMEN İLK FİLMİYLE VENEDİK’TE


Genç yönetmen Senem Tüzen'in ilk uzun metrajlı filmi “Ana Yurdu” ise, “Eleştirmenler Haftası” kapsamında dünya prömiyerini yapacak. 
Tüzen, bu kategorinin jüri başkanlığını İtalyan Yönetmen Saverio Costanzo’nun yapacağı “Geleceğin Aslanı” ödülü için mücadele edecek. Söz konusu ödül, gelecek vaat eden genç yönetmenlere veriliyor. Filmin başrolünde Esra Bezen Bilgin ve Nihal Koldaş bulunuyor.


YILMAZ GÜNEY’İN FİLMİ DE FESTİVALDE


Bu yıl da, çoğu restore edilmiş, dünya sinemasına damga vurmuş klasikler de gösterilecek. “Venedik Klasikleri” adı altında, 18’i restorasyondan geçirilmiş 20 eser arasında, Türkiye’den bir filme de yer verildi.


Bu etkinlikte, 1984 yılında Paris’te yaşama veda etmiş olan Yılmaz Güney’in “Umut” adlı filmi sinemaseverlerle buluşturulacak.

Senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı filmin oyuncu kadrosunda, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak ve Enver Dönmez de yer alıyor.


Film, atının araba çarpması sonucu ölmesi ve geçimini bu ata bağlamış olan meçhul bir definenin peşinden koşan faytoncunun öyküsü anlatıyor.


ORHAN PAMUK DA FESTİVALDE


Bu arada, İngiliz yönetmen Grant Gee’nin Orhan Pamuk’un 2012’de açtığı Masumiyet Müzesi’nden yola çıkarak beyaz perdeye aktardığı ‘Hatıraların Masumiyeti’ (The Innocence of Memories)” de “Venedik Günleri” kapsamında özel bir gösterimle izleyiciye sunulacak. Orhan Pamuk, daha önce yaptığı bir açıklamada, bu gösterime katılacağını söylemişti.  


BÜYÜK ÖDÜLE ADAY FİLMLER


Açılışını, Baltasar Kormakur’un “Everets”, kapanışını ise Guan Hu’nun “Lao Pao Er (Mr Six)” filmleriyle yapacak olan 72. Venedik Film Festivali’ne aday gösterilen 21 film ve yönetmenleri ise şöyle:


Emin Alper – “Abluka”

Laurie Anderson – “Heart of a Dog”

Marco Bellocchio - “Sangue del mio Sangue”

Sue Brooks – “Looking for Grace”

Drake Doremus – “Equals”

Atom Egoyan – “Remember”

Cary Fukunaga – “Beasts of No Nation”

Giuseppe M. Gaudino – “Per amor vostro”

Xavier Giannoli – “Marguerite”

Amos Gitai – “Rabin, the last day”

Luca Guadagnino – “A bigger splash”

Oliver Hermanus – “The endless river”

Tom Hooper – “The Danish Girl”

Charlie Kaufman e Duke Johnson – “Anomalisa”

Piero Messina – “L'Attesa”

Jerzy Skolimowski – “11 Minut (11 minutes)”

Aleksandr Sokurov – “Francofonia”

Pablo Trapero – “El Clan”

Lorenzo Vigas – “Desde Allà”

Kristian Vincent – “L'Hermine”

Zhao Liang – “Behemoth”