Ortodoks inanışına göre; Nuh Tufanı’nda tanrının dünyadaki günahları su ile yok etmesi gibi, Vaftizci Yahya tarafından Batı Şeria’daki Ürdün Nehri'nde, hiçbir günahı olmamasına rağmen, örnek olması açısından kendi ısrarı üzerine İsa Peygamber’in vaftiz edilişini kutlamak amacıyla her yıl 6 Ocak'ta gerçekleştirilen Fota Yortusu ritüelleri İzmir’de de çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Katolik inanışında su serperek yağmurlama şeklinde gerçekleştirilen, Ortodoks ve Protestanlarda ise suya batarak günahlardan arınmanın yolu olan vaftizin aslında akan bir suda, ırmakta olması gerekirken, günümüzde 6 Ocak kutlamaları sembolik olarak İstanbul’da Boğaziçi’nde, İzmir’de ise Kordon’da yani denizde yapılıyor.

KİLİSEDE AYİN, DENİZDEN HAÇ ÇIKARMA, YENİ YIL ÇÖREĞİ KUTLAMASI

İzmir’deki kutlamalar önce Basmane'deki Aziz Voukolos Kilisesi'nde yapılan dini ayin ile başladı. Ayinden sonra Gündoğdu Meydanı’nda ‘Denizen Haç Çıkarma Töreni’ gerçekleşti. Kutlamalar, İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği tarafından yeni yıl nedeniyle düzenlenen geleneksel ‘Yeni Yıl Çöreği’ (Vasilopita) etkinliği ile son buldu.

BAHARDAN KALMA GÜNEŞLİ BİR GÜN KALPLERİ ISITTI

Kilisedeki ayinden sonra etkinliğe katılanların ikinci buluşma yeri, Gündoğdu Meydanı oldu. Denizden haç çıkarma törenine İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia, Sakız Milletvekili Andreas Michailidis, Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, İzmir Rum Ortodoks cemaati ve Yunanistan’dan gelen konuklar katıldı. Henüz tadilatta olan ve önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak yeni Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu binasının karşı tarafında, bahardan kalma pırıl pırıl güneşli bir havada gerçekleştirilen geleneksel törende önce dualar okundu. Dualardan sonra İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras elindeki haçı denize attı. Rum cemaati gençleri de soğuk suya aldırış etmeden atladıkları denizde, haçı kapma yarışı yaptı. Atinalı Dimitri’nin galip geldiği yarış sonrası Metropolit Samaras'a teslim ettiği haç, cemaat üyeleri tarafından tek tek öpülerek kutsadı. İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, burada yaptığı konuşmada,

“Tanrımız bu sene de bu büyük bayramı kutlamayı bize bahşetti. Geleneğimize göre haçımızı İzmir'in sularına bıraktık. Bizler için bunun çok önemli bir sembolü var. Doğayı kutsadığımız bir gelenektir bu. Aynı zamanda dünya barışı için dua ettiğimiz bir gelenektir. Etkinlik işte bunları sembolize ediyor. Tanrımızdan tüm dünyaya barışı ve sağlık bahşetmesini diledik. Özellikle ülkemiz ve hepimiz için bunu diliyorum. Bulunduğumuz coğrafyada daha fazla barışa, huzura ihtiyaç var. Hepinize barış ve sağlık diliyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis ise, haç töreninin kendileri için önemli olduğunu, bu imkânı kendilerine sağladığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiğini söyledi.

EGE’NİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELDİ

Akşam Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde saat 18:30’da başlayan ve iki saat süren 'Yeni Yıl Çöreği' etkinliğine ise İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, İzmir Rum Ortodoks Cemaati ve aynı zamanda İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia ve eşi Nikos Stefanou, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türk-Yunan İşadamları Derneği Başkanı Nikola Hacudi, Sakız Belediyesi Eğitim Kurulu ile Okul Kurulları eski Başkanı Nikos Niktas, Sakız Belediyesi Turizm Sorumlusu Rena Damigou,’ aslen Rodoslu olan turizm duayeni Mehmet Bastıyalı, Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent ve Tarih Birimi çalışanlarından Teodora Hacudi, Çeşme’nin karşı kıyısı Sakız ve Midilli adalarından, Atina, Selanik, Girit ve Edessa’dan gelen Yunan konuklar ile İzmir’de yaşayan Ortodoks Rumlar katıldı.

İZMİR’İ ÖZEL KILAN, FARKLI KÜLTÜRLERİN PAYLAŞIM DOSTLUĞUDUR

Moderatör ve aynı zamanda İzmir Rum Ortodoks Cemaati eski Başkanı Teodora Hacudi, yeni yıl kutlaması ve dilekleriyle başladığı açılış konuşmasına, günün anlam ve önemini anlatarak devam etti. 6 Ocak'ta, dünyanın farklı coğrafyalarında Hazreti İsa'nın vaftiz oluşunun Hıristiyanlar tarafından dini ayinler ve denize haç atma törenleriyle kutlandığını belirterek, “Bu geleneğimizi İzmir’imizde yaşatabiliyor olmak, Anadolu’nun kadim halklarından olan biz Rumlar için büyük önem arz ediyor. Binlerce yıldır bu topraklarda farklı kültürler ve inançlar bir arada yaşadı ve yaşıyorlar. İzmir'i özel kılan, kozmopolit yapısından öte, içinde barındırdığı zengin kültürlere mensup insanların, kültürlerini birbirleriyle paylaşabiliyor olmasıdır. Bugün bir kez daha buna şahit olduk. Biz Ortodokslar denize haç atma törenimizi gerçekleştirirken, İzmirli dostlarımız bizimle beraber yaşadığımız heyecanı paylaştılar” diye konuştu.

BİR ÇÖREĞİ PAYLAŞACAĞIZ AMA ASIL PAYLAŞTIĞIMIZ DOSTLUK VE BARIŞ

Konuşmasına başta İzmir Valisi Erol Ayyıldız olmak üzere, tüm yetkili mercilere teşekkür ederek devam eden Hacudi şöyle konuştu:

“İzmir Büyükşehir ve Konak belediyelerimizin katkılarıysa bizler için gerçekten çok değerli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı’mız Değerli Sema Pekdaş, katkılarınız bizlere güç veriyor. Sizlerden aldığımız destek bizleri güçlendiriyorken, bir o kadar da sorumluluk yüklüyor. İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği olarak gayemiz; kültürümüzü devam ettirirken yaşadığımız kente, İzmir’imize katma değer sağlamaktır. Attığımız her adımda, gerçekleştirdiğimiz her etkinlikte bu duygularla hareket ediyoruz. Bu akşam da burada geleneksel Vasilopita Yeni Yıl Çöreği etkinliği için toplandık. Bir çöreği paylaşacağız ama asıl paylaştığımız dostluk ve barış olacak.”

MENEMEN VE KARABURUN BELEDİYE BAŞKANLARINDAN KUTLAMA MESAJI

Teodora Hacudi’nin konuşmasının ardından kürsüye gelen İzmir Rum Ortodoks Cemaati ile İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, “Teodora Türk misafirlerimize hitaben Türkçe konuştu, ben de cemaatimize ve Yunanistan’dan gelen konuklarımıza Yunanca hitap edeceğim” diyerek başladığı konuşmasında Menemen ve Karaburun belediye başkanları ile Yunan kurum ve kuruluşlarından gelen kutlama mesajlarını da okudu.

YENİ YIL TANRININ BİR HEDİYESİDİR

Bu sunumların ardından İzmir Metropoliti Samaras ‘Yeni Yıl Çöreği’ni kesmesi için sahneye davet edildi. Metropolit Samaras kesim ritüelinin ardından davetlilere hitaben, “Tanrıya bunu biz bahşettiği için tekrar teşekkür ediyoruz. Biz Ortodoks Hıristiyanları için yeni bir yıla giriş, Tanrı’nın bir hediyesi olarak kabul ediliyor. Öyle bir hediye ki, bize bir yıl boyunca daha fazla iyilikleri ve güzellikleri yaşama fırsatı veriyor. Ortodoks Kilisesi’nin tüm dünyaya verdiği mesaj da budur. Sade birer vatandaş olarak veya toplumda özelliklere sahip kişiler olarak tüm dünya için dilediğimiz, barışın şartlarını yerine getirip, onun için katkıda bulunabilmektir. Bu mutluluğu ve barışı hepinize temenni ediyorum. Bu vesileyle de derneğimize ve Ortodoks cemaatimize, katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Yunanistan Başkonsolosluğu’muza da her zaman yardımcı olduğu için, Konak Belediyesi’ne ve özellikle de Konak Belediye Başkanı Pekdaş’a da tüm ihtiyaçlarımıza her zaman destek verdikleri için, bu gece burada yaptığımız bu etkinlik ve tüm bu alanları bize tahsis ettiği için, tüm bu süreçte bize yaptıkları katkıları için tekrar teşekkür ediyorum. Ve Tanrı’dan herkese sağlık ve mutluluk bahşetmesini diliyorum. Hepinize kutlu yıllar olsun” dedi.

2017’DE YAŞANAN GÜZELLİKLERİ 2018’E DE TAŞIYORUZ

İkinci kez İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği’nin düzenlediği geleneksel Yeni Yıl Çöreği’nin kesiminde bulunduğunu ifade eden İzmir Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia ise yaptığı konuşmada, 2018’in dernek için üretim dolu yıl olmasını arzu ettiğini söyledi. Başkonsolos Papoulia sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu ve tüm çalışanları adına 2018’in, her iki ülke halkı için barış ve verimli işbirliği içinde yaşayabileceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum. 2017 senesi İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu çok önemli bir seneydi. Öyle şeyler yaşadık ki, bize öyle bir güç verdi ki, bunları 2018’e de memnuniyetle taşıyoruz. Ama 2017 senesi İzmir Rum Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği için de oldukça önemli bir seneydi. Derneğin bütün bir sene boyunca tüm alanlarda faaliyet gösterdiği ilk yıldı. Ve İzmir Metropoliti Bartholomeos hazretlerinin de atanarak göreve gelmesinin üzerinden bir yıl geçmiş oldu. Dernek başkanı ve tüm dernek üyelerini kutluyor, kendilerine etkin bir yıl diliyorum. Bu vesileyle Konak Belediye Başkanı’mız Sema Pekdaş Hanımefendi’ye de bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gerek Türk - Yunan ilişkilerinin geliştirilmesine koyduğu katkılarından dolayı, gerekse de cemaatimizin ve bizlerin yaptığı tüm etkinliklere verdiği destek, özellikle de bugünü bizimle birlikte paylaştığı ve bize destek olduğu için teşekkür ederim. Konuşmamı sonlarken, bugün bu dini ayinlerimize destek olmak için Yunanistan’ın farklı bölgelerinden, Sakız’dan, Girit’ten Atina’dan, Selanik’ten ve diğer bölgelerimizden gelen Yunan vatandaşlarına da teşekkür etmek istiyorum. Hepinize mutlu yıllar olsun.”

RUM ORTODOKS HEMŞEHRİLERİMİZİN GELENEKLERİNİ YAŞATMAK GÖREVİMİZ

Son olarak kendisine mikrofon uzatılan Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, “Bu toprakların çok güzel tarihi var. Başta göçler olmak üzere çok acılar da yaşandı ama çok güzel dostluklar, dayanışmalar yaşadığımız gibi, ortak kültürler de ürettik. Bir yöneticinin görevi, hem birlikte yaşadığı hemşehrilerinin farklılıklarına saygı duymak, hem de geçmişten getirdikleri ve biriktirdikleri değerleri korumak, onların yaşatılmasını sağlamak olduğunu biliyorum. Bu anlamda Rum Ortodoks hemşehrilerimizin hem geleneklerini yaşatmak, hem de bugün onların inanışlarına uygun olarak noel - yeni yıl kutlamalarını özgürce yapabilmelerini sağlamak bizim görevimiz. Çünkü biz birlikteysek güzeliz. Ve bugün dünyada, coğrafyamızda, bölgemizde yaşadığımız pek çok acıyı; bu duygular içinde olursak, barış ve dayanışma içinde birbirimize saygı göstererek ve varlıklarını kabul ederek yaşarsak aşabiliriz. İnsanlık bunu aşabilir. Dünyanın barışa çok ihtiyacının olduğu bu zamanlarda, böyle günleri bir arada kutlayarak barışa da katkı sağlarız. Ben barışa, dayanışmaya inanıyorum ve birlikte insanlığı yücelteceğimizi biliyorum. 2018 güzel duygularla, barış içinde, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yıl olsun, bütün zorlukları birlikte aşalım. Hepinize mutlu yıllar diliyorum” diye konuştu.

İLK DİLİM HZ. İSA VE ORTODOKS KİLİSESİ İÇİN

Gecede günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmaların ardından İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, yeni yıl çöreğini iyilik dilekleriyle keserek; ilk dilimi Hz. İsa ve Ortodoks Kilisesi için, ikinci dilimi Ekümenik Patrik Bartholomeos için, üçüncü dilimi etkinliği düzenleyen Rum Ortodoks Cemaati Derneği için, diğer iki dilim de İzmir Yunanistan Başkonsolosu Papoulia ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a ikram etti. Yeni Yıl Çöreği’nin kesiminin ardından Sakız Adası'ndan gelen ‘Hio En Horo ve Dafne’ grubu ilk olarak noel ve yılbaşında söylenen ‘Kalanda’ şarkısını seslendirildi. Ardından izleyenlerin coşkulu tezahüratları eşliğinde Sakız, Sisam ve İkaria adalarına özgü geleneksel halk dansları gösterisi yapıldı. Gecenin moderatörlüğünü üstlenen Teodora Hacudi, Kalanda şarkısında; çocuklar ve gençlerin bir araya gelerek kapı kapı evleri dolaşmaları ve resmi makamları ziyaret etmelerinin anlatıldığına dikkat çekerek, “Ne mutlu bize ki, Konak Belediyesi’nin bu mekanında belediye başkanımızın huzurunda Kalanda’yı tekrar söylüyoruz” diye açıklamada bulundu.

GECENİN FİNALİ KOKTEYLLE YAPILDI

Büyük beğeniyle izlenen ve geceye ayrı bir renk katan gösterilerin ardından İzmir Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis tarafından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras’a çiçek takdim edildi. Davete katılanlar daha sonra bir alt katta Yeni Yıl Çöreği’nin de ikram edildiği kokteyle geçtiler.

Fulya OMAÇ / Çeşme