Kosova’da Balkanlar’ın Osmanlı döneminden kalma en eski hamamlarından olan ve bir kaç yıl önce Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan yaklaşık 150 Bin Euro bütçeyle UNESCO tarafından onarılmaya başlanan tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın, bütçenin yeterli olmayışı nedeniyle onarımı yapılamıyor. 


Kosovalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren'de bulunan ve Balkanlar'ın en eski ve en büyük eseri olarak kabul edilen tarihi hamamda çökmeler başladı. Çatıdaki kurşunların çalınmasının ardından yağış çatı katından içeri girdiği için, tarihi yapı sağlamlığını yitirdi. Tarihi özelliği nedeniyle 50 yıldır sergi salonu olarak kullanılan tarihi hamamın, içeriye su girmesi nedeniyle duvarlarında hasar ve zeminde çökmeler meydana gelmiş durumda. Aynı sebepten ötürü tarihi hamamın göbek taşı da yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette.

Konuyla ilgili konuşan proje sahibi Prizren Tarihi Eserler Yöneticisi ve projenin mimarlarından Fikret Tikfeş, Türkiye Cumhuriyeti tarafından UNESCO'ya verilen yaklaşık 150 Bin Euro değerinde bir bütçeyle çalışmaya başladıklarını belirtti. Tikfeş, verilen bütçenin yeterli olmadığını ve bu sebepten onarım çalışmalarının durduğunu söyledi.  

Çatıda ve kubbelerdeki kurşunların çalındığını söyleyen Tikfeş, içeriye giren suyun yapıyı çürütmesi nedeniyle tarihi eserin, önlem alınmazsa yıkılmaya mahkum olduğunu belirtti. Tikfeş, Türk yetkililere seslenerek tarihi hamamın tekrar kültür mirasına kazandırılması için destek istedi. Tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA ve UNESCO’nun desteğiyle onarılıyordu.