nbg

Mahmut Özkan / Nürnberg


Nürnberg de 1 yıl önce kurulan Dialog der Kulturen e. V adlı derneğin  düzenlediği ve Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesi (KUF) nin desteklediği Tiyatro ve şiir akşamına, Innsbruck tan katılan, Umuda Tohum adlı  8 kişilik Tiyatro gurubu sergilediği oyun ve skeçlerle  izleyicileri düşündürdü ve güldürdü. Demokrasi,aşk ve ayna üçleminde oyunların sergilendigi tiyatro 40 dakika sürdü ve izleyicilerden yoğun alkış aldı.


Verilen aradan sonra ikinci bölümde Dialog der Kulturen e. V derneğinin üyeleri ve çevresindeki dostlarının katkılarıyla amatör ama içtenlikli bir şiir ve müzik dinletisi sergilendi.Şiir okumak üzere görev alan tüm insanlar sahnede topluca yer aldılar. Ozan ve Ezgi adlı çocuk ikilisinin flüt çalarak göçmenlik konusunu işleyen (Ich bin ein Baum mit zwei Stämmen)  almanca şiiri  beğeni topladı. Sazı ve söylediği  duygulu türkülerle izleyicileri yer yer ağlatan Hüseyin' in katkısı ve emeği muhteşemdi.


Nazım Hikmet, Nihat Behram, Murathan Mungan, Sebahattin Ali, Ahmet Arif gibi şairlerin eserlerini seslendiren, Dr. Banu , Pedegog Metin Ayçicek, Fikri Karakuş, Mahmut Özkan, Mahmut Demir, Pınar Zengin, Gülsevin Çelik, Hüseyin  belleklerde güzel bir yer bıraktılar. Hasan ın Zazaca  okuduğu şiir ayrıca bir güzellik oluşturdu. Sahnenin ve masaların hoş bir şekilde dizayn edilmesi  ve yanan mum ışıkları etkinlikte göze çarptı ve güzel bir atmosferin oluşmasını sağladı.

Son bölümde Alman müzik grubunun  devrimci içerikli seslendirdiği  almanca şarkılar da akşama farklı bir çoşku kattı. Etkinliğe katılan ve de teknik olarak destek sunan Villa Leon müdürü Erman Erol`un ve Nürnberg Belediyesi Kültüramt Yetkilisi  Gülay Aybar Emonds`un dinletide bulunmaları şiir akşamından keyif duyduklarını belirtmeleri de ayrıca anlamlıydı.