Amsterdam’da bu yıl 31’incisi düzenlenen Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) Anand Patwardhan’ın ‘Reason’ filmi büyük ödülün sahibi oldu.

‘Giacinto Scelsi. The First Motion of the Immovable’ filmi ile İtalyan yönetmen Sebastiano d’Ayala Valva ise en iyi ilk film ödülünü aldı.  Hindistan’da yükselişte olan aşırı sağcıların suikast, şiddet, kast sistemi ve dincilik sarmalı içerisinde yükselişlerini konu edinen ‘Reason’ filmi, deneyimli yönetmen Anand Patwardhan’ın Toronto Film Festivali’nde görücüye çıkan son çalışması oldu. Yönetmen, aşırı sağcıların nasıl medya ve iktidar tarafından desteklendiğini sade bir şekilde ortaya koyarak jürinin beğenisini kazandı ve 15 bin Euroluk büyük ödülle ülkesine döndü.

”Risk Altındaki Sinemacılarla Nasıl Dayanışmalı?”, ”Ahlakî Belgesel Üretim Pratikleri”, ”Belgesel Projelerimizi Nasıl Sunmalıyız?”, ”Çocuklar İçin Belgeseller” gibi paneller ve Amos Gitai, Erol Morris gibi deneyimli sinemacılarla sohbetlerin yanı sıra, filmciler ile diğer sektör profesyonellerine yönelik paneller de festivalin etkinlikleri arasındaydı.

IDFA Akademisi’nde belgesel dünyasına yeni adım atan sinemacılar buluşurken, Forum kısmı ise daha deneyimli sinemacıların proje ortağı arayışlarına ev sahipliği yaptı. DocLab’de ise farklı medya araçlarıyla belgesel türünün iç içe geçtiği yeni deneyimlere yer verildi.