Almanya'nın ilk Türkçe tiyatro gruplarından olan Ulüm Tiyatrosu, 'Oh Gott, die Türken integrieren sich!' (Eyvah, Türkler entegre oluyor!) adlı Almanca oyunlarını, 27 Nisan Pazar günü Gräpelweg 8, 21029 Hamburg adresinde sahneleyecek.

Herkesin anlayabileceği bir Almanca ile oynanan ve her gittiği şehirde büyük bir ilgiyle izlenerek dakikalarca ayakta alkışlanan bu komedide oynayanlar: Atilla Cansever, Hatice Onar,​ Allan Ahmed, Rüya Kahraman, Aylin Ergün, Murat Karlıbel.

Almanya'daki göçmenlikle ilgili bir çok konunun ele alındığı oyunda, aslında Theater Ulüm Türkiye'den Almanya'ya göçün kısa bir hikayesini anlatıyor. Belki çoğumuzun yaşadığı bu hikayeyi unutan Türkiye kökenli seyircilere hatırlatıyor, ama özellikle bu hikayeyi neredeyse bu yönüyle hiç bilmeyen Alman seyircilerini önce çok güzel bilgilendiriyor. Daha sonra ise keyifle çok neşeli iki saat kahkaha tufanı ile su akıp gidiyor.

50 YILLIK GÖÇÜN HİKAYESİ ANLATILIYOR

Türkiye`den Almanya'ya göçün 50 yıllık hikayesinin işlendiği oyunda, kendilerini hala yabancı gören zihniyetle mücadele etmek zorunda kalan Türkiyeli göçmenlerin itirazlarını, duygularını ve tepkilerini çok tipik bir Türk ailesi olan "Familie Daş"`ın gözünden ve dilinden aktarıyor.

Oyunda bir yandan Almanya`da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin zamanla değişen yaşam alışkanlıklarını gözlemliyor, diğer yandan ise, Türkiye`nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde EU`ya üye bazı ülkelerin ve politikacıların Türkiye`ye karşı uyguladıkları çifte standartları görüyoruz.

Bu temaya paralel olarak yeni oyunumuzda, 50 yıl önce başlayan göçün ilk yıllarında Max Frisch`in „Biz işgücü bekliyorduk, insanlar geldiler“ sözünün haklılığını ve isabetini gösteren skeçlerle, birinci kuşak göçmenlerin traji komik serüvenleri sahneye taşınıyor.

Oyun, sorunun sadece Türklerin Alman toplumuna entegre olmasından ibaret olmadığını, Alman toplumunun da ülkelerinin bir göç toplumu olduğunu ve bu durumun Almanya için bir zenginlik anlamına geldiğini farketmeleri gereğine vurgu yapıyor.

Theater Ulüm tüm bu konuları yeni oyunun da da yine seyircilerini doyasıya güldürerek anlatıyor.Oh Gott, die Türken integrieren sich"
 

"OH GOTT, DİE TÜRKEN INTEGRIEREN SICH"
 

"Das neue Stück des "theater ulüm" in deutscher Sprache
gliedert sich in vier Episoden.
Auf der einen Seite werden die über 50 Jahre
Migrationsgeschichte hinweg veränderten Lebensgewohnheiten
der "Deutsch-Türken" betrachtet, auf der anderen Seite die
"Doppelmoral" sowohl der türkischen Männergesellschaft, als
auch die der Politik hinsichtlich des EU-Beitritts der Türkei.
Selbst bei solch sensiblen Themen schafft es das "theater ulüm"
sein Publikum zum Lachen zu bringen... und das nicht zu
knapp..."