Tersinden uyum konusu anlatılışı kahkahalara boğdu

Hamburg'da Theater Sahne Hamburg tarafından „Derwisch Erzaehlt – Derwiş anlatıyor“ adlı etkinlikte oyuncu Aret Aleksanyan „Tersine uyum“ konusunu anlatırken izleyiciler kahkahalara boğulurken, zaman zaman da düşünmeye daldılar.

Muhteşem anlatım

Amandastr. 58 adresinde Mut Tiyatro Salonu'nda iki gün üst üste gerçekleşen etkinliğe yoğun ilgi oldu.

Avusturya'nın Viyana eyaleti hükümeti, "Kültürler arası entegrasyona önemli katkılarından" dolayı "Altın Üstün Hizmet Madalyası" verdiği usta tiyatro oyuncusu Aret Aleksanyan, Türk kültürü ve Avusturya kültürünün farklılıklarını ustaca ve komedi halinde izleyiciye aktardı.

Vatandaş olmak için

Avusturya vatandaşı olabilmek için entegrasyon farklılığına dikkat çeken Aleksanyan, bazı vatandaşlardan örneğin biri, bir çuval patatisi yabancılar dairesi memuruna rüşvet olarak takdim etmek istediğini ve memurun bu durumda şaşkınlığını aradaki anlaşmazlığı ustaca izleyenlere aktardı. Yaşadığı ülkenin dilini öğrenmeyen ama vatandaşlık isteyen bazı kişilerin hareketlerini büyüleyici bir şekilde yansıttı.

Sünnet geriye alınmaz

Bol bol güldüren konulardan birisi ise, bir gencin Avusturyalı bir kıza aşık olması kız ve ailesi kültürlerine, geleneklerine ve dinlerine aşırı bağlı olmalarından dolayı ortaya çıkan sorunlar. Bazı konulara tamamen uyum sağlayabilen gencin, küçükken sünnet olması ve sünnetin ise geriye alınması için yapılan çabalar. Usta oyuncu Aleksanyan, her iki kültürün olumlu ve olumsuzluklarını masaya yatırdı ve izleyenleri hem güldürdü hemde düşündürdü. Programın sonunda sanatçı uzun süre alkışlandı ve kendisini çok sayıda izleyici tebrik etti.

Emine SONUGÜR / HAMBURG