BERLİN'DE TÜRKIYELİ KÜLTÜR İNİSİYATİFİ KURULDU

Berlin'de "Türkiyeli Kültür İnisiyatifi" adlı bir dernek kuruldu. Türk TV dizilerine Berlin'de kurduğu okulla oyuncular yetiştiren derneğin kurucusu yönetmen Mustafa Altıoklar, inisiyatifin öncelikli amacını şöyle özetliyor:

Berlin'e gelen sanatçı ve kültür insanlarına vize, oturma izni, sağlık sigortası gibi konularda yol göstermek. Bu sorunları teker teker çözme yerine, bir sivil toplum kuruluşu üzerinden onlara yardımcı olmak.

Son dönemlerde Türkiye'den Avrupa ülkelerine yönelik sanat ve siyaset dünyasından beyin göçünde Almanya merkezi bir konuma geldi. 

Toplantıda bir konuşma yapan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 'Maalesef Türkiye'de şuanki ortamda özgür çalışmak isteyen sanatçılar için durum fevkala de kötü bilindiği gibi. Dolaysıyla buraya gelmek mecburiyetindeler. Bizim görevimiz buradaki siyasetçiler olarak, onlara mümkün olduğu kadar yardımcı olamk. Burs vermek, onlara imkanlar sağlamak. Gönlümüzde yatan düşünce, inşallah bu insanlar günün birinde tekrar özgür bir Türkiye'de, özgürce çalışabilmeleridir. dedi

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Yeşiller Partisi binasında bir konuşma yapan "Türkiyeli Kültür İnisiyatifi"adlı derneğin kurucusu ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar, kendilerine en büyük desteğin Berlin'de yaşayan Türkiye kökenlilerden geldiğini ifade etti. 60 üyeli derneğin tanıtım toplantısına katılanlar arasında uzun senelerdir Berlin'de yaşayan Barış Pirhasan ile Ezel Akay gibi Türk sinema sektörünün tanınmış yönetmenleri de vardı. Berlin'deki Yeşiller Partisi binasında düzenlenen toplantıya basın yoğun ilgi gösterdi.

Konuya yönelik bir açıklamada bulunan Ezeli Akay, 'Biz burada kendi kültürümüzü nasıl başka bir dile çevirebiliriz? Avrupa'ya ve uluslararası alana nasıl ürün verebiliriz.? Bunun için birarya gelen insanlarız. Siyasi nedenleri de var arka planda elbette ki. Bu girişim sanat ve sinema dünyasında önü kesilenler için de önemli bir köprüdür. Türkiye'den bir süredir dışarı açılma operasyonu vardı ve bu duraksamıştı. Bunun önüne geçilmeli, daha özgür bir açılım için bu girişim önemli bir adımdır.' dedi.

Bir süredir Berlin'de Türkçe oyunculuk okulu işleten ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar ise şöyle konuştu:

Bizler, sınırlarla kısıtlanmamış, iktidarlara angaje olmamış, insan hakları, barış, demokrasi, özgürlük, adalet, dayanışma ve aşkın hâkim olduğu bir dünyada ‘bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ yaşamak ve gerçek insan öyküleri anlatmak isteyen ve sırf bu nedenle dışlanan, ötelenen, hapsedilen, sürgün edilen, katledilen Türkiyeli özgür sanatçılarız. Dünya atlasının soyulmuş portakal kabuğu şeklindeki orta sayfasını açıp kendimize gidecek yeni bir ülke ararken, birbirimizden habersiz ve bağımsız olarak Berlin’i seçmiş olmamız elbette tesadüf olamaz.