Fulya Omaç / Sakız Adası

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda Karşıyaka Spor Kulübü (KSK) ile Lailapas arasında 84 yıl önce yarım kalan maç bir dostluk maçı havasıyla oynandı. Maçın 60. dakikasında sahaya giren her iki takım taraftarları dostluğun sürmesi için maçın bitmesine izin vermedi. Sahanın ortasına beraberlerinde getirdikleri bayrakları diken taraftarlar ‘her zaman dostuz, dostluğumuz tıpkı bu müsabaka gibi hiç bitmesin’ mesajı verdi. Maçta başka bir sürpriz daha yaşandı.

MAÇTA AKPINAR VE ŞİMŞEK DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK LAİLAPAS FORMASIYLA OYNADI

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar maçın ilk 10 dakikasını KSK formasıyla oynarken, KSK Teknik Direktörü Yusuf Şimşek de maçın başında Sakız takımı Lailapas’ın formasını giydi. Daha sonra formalarını değiştiren Akpınar ile Şimşek 10 dakika da bu şekilde oynadı. Maçın ilk gölünü KSK Teknik Direktörü Yusuf Şimşek KSK formasıyla atarken, maçın ikinci golünü ise Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar Lailapas formasıyla attı. A2 takımıyla sahaya çıkan KSK’da golleri Bartu Umut (2), Ali Kemal Özkan ve son golü de Erdal Alıcı kaydetti. Lailapas da ise diğer golleri Dimitris Kougoulis (2) ve Arginis Desses (2) kaydetti. KSK teknik ekibi Ercan Yıldız ile Korhan Özen’di. Lailapas’ın teknik ekibi ise Mihalis Kottakis ve Panagiotis Ksoros’tan oluştu.

ATİNA BÜYÜKELÇİSİ KERİM URAS İLE SAKIZ PROTOKOLÜ DE MAÇI İZLEYENLER ARASINDAYDI

Vrandatos Köyü’ndeki Fafalion Stadı’nda oynanan ve biletleri 5 euro’ya satılan maçı yaklaşık 600 kişi izledi. Birçok Yunanlı taraftar maçı saha yanındaki kilisenin terasından izlemeyi tercih etti. Türkçe ve Yunanca ‘Dostluk her zaman kazanır’ yazılı pankartın da asılı olduğu stadyumda maçı izleyenler arasında ise Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Kuzey Ege Adaları Bölge Valiliği Yardımcısı Kostas Ganiaris, Sakız Belediyesi Turizm Kalkınma Ofisi sorumlusu Kostas Moundros, Sakız Ticaret Odası Başkanı Gevige Georgoupis, Sakız Belediyesi yöneticilerinden Nikos Niktas, İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KSK Başkanı Fatih Diniz, KSK Divan Kurulu Başkanı Sadrettin İşçimenler, KSK Teknik Direktörü Yusuf Şimşek, KSK eski yöneticilerden Tayfun Yelkenbiçer, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da vardı. Maç sonrası maçta forma giyen oyunculara madalya verildi. Maç tamamlanmamasına rağmen hazırlanan kupa da sonsuz dostluk amacıyla KSK takımına takdim edildi. Törende ayrıca Atina Büyükelçisi Kerim Uras’a Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis tarafından onur plaketi verildi. Onur plaketi töreninin ardından kırmızı beyaz Türk ve mavi beyaz Yunan balonları gökyüzüne uçuruldu, ayrıca konfeti atıldı. Maçın ardından Sakız Belediyesi, Türk ve Yunan protokolünü adanın en gözde restoranlarından Taverna Murya’da ağırladı. Bu yemeğin ardından da Türk ve Yunan yetkililer Sakız Belediye Stadyumu’nda Selanik’te yaşayan Türk şarkıcı Dilek Koç ile Yunan şarkıcı Gerasimos Andreatos’un birlikte verecekleri konseri izlemeye geçtiler.

Maçta ayrıca anneler de unutulmadı. Türkçe ve Yunanca ‘Anneler Kutsaldır’ pankartı sahanın girişinde yerini aldı.

Tarihi maça tanıklık eden Türk ve Yunan protokolünden görüşler şöyle:

URAS: TARİHSEL ÖNEMİ BÜYÜK OLAN BİR MAÇ OLDU

Atina Büyükelçisi Kerim Uras:

Bu bir dostluk maçıydı, amaçlanan da oldu. Şansımıza yağmur da yağmadı ve maç tamamlanmasa da oynanabildi. Her şey iyi geçti. Tarihsel önemi büyük olan bir maç oldu.

Maçı izlemek için geldim. Ama gelmişken belediye başkanını da ziyaret etme fırsatı buldum. Tarihi eserleri ziyaret ettim, restore edilen Mecidiye Camii’ni gezdim.

LAMBRİNOUDİS: DOSTLUĞUMUZ İÇİN ORGANİZASYONLARA DEVAM

Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis:

Gelecekte daha farklı organizasyon ve maçlar yapacağız ki iki ülke arasında dostluğumuzu geliştirelim ve pekiştirelim.

DEMİRTAŞ: HER İKİ TARAF DA ‘DOSTLUK HER ZAMAN KAZANIR’ DİYOR

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş

Burada Yunan veya Türk takımının kazanması önemli değil, dostluğun kazanması önemliydi. Zaten KSK da bu sloganla geldi buraya. Her iki taraf da ‘dostluk her zaman kazanır’ diyor. Biz de hep aynı şeyi söylüyoruz. Çok büyük bir ilgiyle karşılandık. Sakız’da gerçekten bir KSK rüzgarı esti. Sakızlılar dostça karşıladılar. Çok güzel bir ortam. Ben de sadece maçı izlemek için geldim.

AKPINAR: KARŞILAŞMADA HER İKİ TAKIM FORMASIYLA DA OYNADIM

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar:

Maça KSK formasıyla çıktım ve ilk 10 dakika takımımızın formasıyla oynadıktan sonra 10 dakika da Lailapas formasıyla oyuna devam ettim. İkisi de keyifliydi. Dostluk kazansın diye gerçekleştirdiğimiz organizasyonda Lailapas formasıyla takımın ilk golünü de attım. Bu gol aslında bir dostluk golüydü. Çok anlamlı bir goldü. 84 yıl sonra böyle bir karşılaşmada görev almak da ayrıca gurur verici. Futbol geçmişi olan bir insanım. Yıllardan beri böyle birçok karşılaşmada forma giydim. Ama en anlamlısı da buydu. Çünkü 1922’den sonra 1930’da başlayan o dostluk ateşi 84 yıldan beri de hiç sönmüyor. 1930’dan bugüne gelen Ege’nin iki yakasının dostluğu bugün bir kez daha kendini gösterdi.

KOTTAKİS: ASLA UNUTULMAYACAK BİR MAÇ OLDU

Lailapas Teknik Direktörü Mihalis Kottakis:

Çok çok mutluyum. Tarifi imkansız duygular içindeyim. Çok güzel ve asla unutulmayacak bir maç oldu. Söylenecek çok şey var ama inanılmaz duygulandım, bu anlamlı maçı anlatmaya kelimeler yetersiz kalıyor.  

KIRMACI: 87. DAKİKADA SAHAYA GİRECEKTİK DAYANAMADIK 60. DAKİKADA GİRDİK

KSK Taraftarlar Dernek Başkanı Okan Kırmacı:

Biz 87. dakikada maça girip maçın bu defa da Karşıyaka Çarşı’da oynanmasını istedik. Ve Lailapas’ı Karşıyaka’da misafir etmek istediğimizden sahaya girdik. Ama dayanamadık. Sakız adası çok güzel, onun güzelliklerini tekrar yaşamak istiyoruz. Onun için de 60. dakikada maça girdik. 87. dakikayı bekleyemedik. Maç güzeldi, dostluktu, arkadaşlıktı. Hele hele Lailapas’ın ilk golünü Karşıyaka Belediye Başkanımız Lailapas forması altında attı. Bu tarihi bir olay hem tarihe tanıklık etti, hem de tarihe geçmiş ve yine geçecek bir maçın ilk golünü attı, müthiş bir şey. Yüzlerce kupaya ve şampiyonluğa asla değişmeyiz biz bunu. Çok mutluyuz.

NİKTAS: İKİ HALKIN DOSTLUĞU BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEK

Sakız Belediyesi yöneticilerinden Nikos Niktas:

Dostluk adına çok güzel bir adım atıldı bugün. İki halkın dostluğu bundan sonra da devam edecek. Organizasyon da çok iyiydi ve çok güzel bir maç yapıldı. Dostluğumuz bu maçla ivme kazandı ve bundan sonra da devam edecek.

MAKRİDAKİS: HER İKİ TARAF DA DOSTLUK İÇİN OYNADI

Tarihi olayı meydana çıkaran tarihçi ve yazar Yannis Makridakis:

Fikirler önemli değil, duygular önemli. Bu organizasyon gerçekleştiği için çok mutluyuz. Benim 2006 yılında araştırma yaparken edindiğim bu bilgiyi her iki takım da pratiğe geçirdi. Maç çok güzeldi. Ama iki takımın da düşüncesi skor değildi. Her iki taraf da dostluk için oynadı.