Resmi açılışı 13 Ekim’de yapılan Fuar, önceki gün ziyaretçilere açıldı. 100 ülkeden 7000’e yakın yayınevinin katıldığı Fuar, 18 Ekim’e kadar sürecek.

KONUK ÜLKE ENDONEZYA

Fuarın açık olduğu 5 gün süresince 4 bin panel ve etkinlik gerçekleştirilecek. Bu yılki ana temanın ‘Düşünce Özgürlüğü’ olduğu kitap fuarında konuk ülke ise, Endonezya. Endonezya Fuar’a ‘Endonezya-17 bin hayal adası’ sloganı ile katılıyor. İran ise, yazar Salman Rüşdi’nin katılması nedeniyle Fuar’dan çekildi.

Frankfurt Kitap Fuarı Başkanı Jürgen Boss, konuyla ilgili şunları söyledi:



“Frankfurt Kitap Fuarı bir diyalog yeridir. Umarım kesinti kısa bir süre olur. İlişkilerimizin devam etmesini istiyoruz. Ancak sözcüğün özgürlüğü müzakere konusu değildi. Salman Rüşdi’nin yazdıkları için ölümle tehdit edildiği unutulmamalıdır.”Salman Rüşdi’nün kitaplarını Almanca yayımlayan Bertelsmann Yayınevi ise yazarı çağın önemli, uluslararası ödül sahibi edebiyatçılarından biri olarak niteledi.


Edebiyatı, kültürüyle Endonezya 

100 ülkeden 7000’e yakın yayıncının katıldığı Fuar’da konuk ülke olan Endonezya ise 70 yazar, ülke edebiyatını, kültürünü, politikasını ve coğrafyasını tanıtan 500 toplantı ve etkinlikle yer alıyor. Ülkesini ‘Endonezya-17 bin hayal adası‘ sloganıyla tanıtan Endonezya, edebiyat okumalarıyla yer almanın dışında fuar ve fuar dışında yöresel mutfağını tanıttığı standlar açtı.

Türkiye'den 3 bin kitap

Türkiye ulusal standı, 92 metrekaresi çocuk yayıncıları için olmak üzere toplam 368 metrekarelik bir alandan oluşacak. Salon 5.0’daki ulusal stantta 14 yayınevi, Salon 3.0’daki çocuk yayınları standında 10 çocuk ve gençlik edebiyatı yayıncısı kendilerine ayrılan sergi ve görüşme ünitelerinde eserlerini tanıtacak ve telif görüşmeleri yapacaklar.

Ulusal stantta Türk yayın dünyasının seçkin eserlerinden oluşan yaklaşık 3 bin kitap ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

AHMET TELLİ FRANKFURT
TÜRK HALKEVİ'NDE

Türkiye'nin yaşayan en büyük şairlerinden Ahmet Telli, Frankfurt Kitap Fuarı programı ve Frankfurt Türk Halkevi' nin 50. kuruluş  yılı kutlamaları çerçevesinde  düzenlenen edebiyat akşamına katılacak. 17 Ekim Cumartesi günü saat 18.00'de Frankfurt Türk  Halkevi' nde  (Werrastr.29, 60486 Frankfurt am Main) gerçekleşecek programda sanatçı Aysun Kalmik de Mehmet Ali'nin gitarı eşliğinde Ahmet Telli'nin eserlerini seslendirecek.