Türkiye'den Birzamanlar Yayınevi sahibi yazar Osman Köker, Orlando Carlo'nun koleksiyonundan yüzlerce resim karesiyle sergiyi ziyaret edenlere, 20'inci yüzyılın başında Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki Ermenilerin yaşamınından kesitler sundu.

3 gün süren sergi boyunca birçok izleyici Adana'dan İstanbul'a, Trabzon'dan Erzurum'a, Sivas'tan Malatya'ya, Eşkişehir'den Samsun, Elazığ, Maraş ve Antep'e kadar kısa da olsa tarihi anlamda bir kültür yolculuğu yaptılar. İlk kez 2005 yılında( Hrant Dink'in öldürülmesinden önce) İstanbul'da 11 gün süreyle açılan sergiye gösterilen ilginin kendisini cesaretlendirdiğini ifade eden yazar Köker, bugüne kadar Almanya, İsviçre, Fransa, İsveç, İngiltere ve Ermenistan'da sergi açtığına yer verdi. 

100 YIL ÖNCE VE BUGÜN ERMENİLER BAŞLIKLI PANEL



Serginin son günü yapılan bir Panel ile dinleyicilere geçmişten günümüze önemli mesajlar sunuldu.

Panelde konuşmacı olarak Ermeni soykırımı üzerine iki önemli yapıtıyla Alman kamuoyunda tanınan, 25 yıl Spiegel dergisi muhabirliği yapmış Wolfgang Gust, Türkiye'de 10 yıldan fazla cezaevlerinde tutsaklık yaşamış Kürt kökenli yazar Recep Maraşlı ve Hamburg Sol Parti eyalet milltvekili Martin Dolzer yer aldılar.



WOLFGANG GUST: ERMENİ SOYKIRIMI KONUSUNDA ALMANYA SUÇ ORTAĞIDIR

Eski Spiegel muhabiri ve tarihçi yazar Wolfgang Gust konuşmasında Almanya'nın Ermeni soykırımı konusunda belirleyici bir rol teşkil ettiğini aktardı. Konuyla ilgili Alman Dışişleri Bakanlığı'nın 1919 yılında evangelist Teolog Johannes Lepsius tarafından yayınlanan belgelerini incelediğini açıklayarak, bu konuda önemli tahrifatlar yapıldığını ifade etti. Araştırmacı yazar Wolfgang Gust, Almanya'nın Ermeni Soykırımı konusunda Osmanlı'nın açıktan suç ortağı olduğunu belirtti 

RECEP MARAŞLI: MAĞDURLARIN TORUNLARI DA MAĞDURDUR


Güne damgasını vuran konuşma Berlin İsmail Beşikçi Vakfı yöneticisi ve yazar Recep Maraşlı'dan geldi. Uzun seneler uzak kaldığı doğum yeri Erzurum'dan örnekle konuşmasına başladı. Maraşlı şunları ifade etti: Türkiye'nin birçok bölgesinde eski Ermeni kiliseleri bugün Cami olarak kullanılmaktadır. Erzurum'da Kazım Karabekir beldesindeki Ülkü Ocağı'nın bulunduğu bina eski bir Ermeni Rahibeler Okulu'dur. Erzurum Ermeni Sanasaryan Koleji' binasında 1919 yılında Erzurum Kongresi toplanmıştır" dedi..



ÖZÜR DİLEMEK YETMEZ, UTANÇ DUYMANIN ŞARTI OLMALIDIR

Recep Maraşlı, Ermeni soykırımı ve özellikle Holokost üzerine kitapları ve araştırmalarıyla tanınan Fransız bilim insanı ve tarihçi Yves Ternon'un, "Mağdurların torunları da mağdurdur ancak katillerin torunları da katil değildir" sözlerini hatırlattı. Soykırım sahiplerinin torunları eğer kazançlarını devam ettirirlerse burada bir sorumluluk vardır. Haksız elde edilen kazanç ve mülk sözkonusudur. Bunu kabul eden de sorumludur. Buna karşı çıkılmadığı ve haksız kazancın reddedilmediği sürece yapılan herhangi bir özür durumu telafi edemez. Utanç duymanın şartı olmalıdır." dedi.