Hamburg'da Telat Yurtsever'in rejisörlüğünde sahnelenen Nazım Hikmet'tin “Şeyh Bedrettin Destanı”'ndan uyarlanan Özgün Tiyatro oyunu “Bedrettin” sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı.

Kentin St. Georg semti Steindamm 45 adresinde bulunan Polittbüro Salonu'nda gerçekleşen tiyatro etkinliğine Türk ve Almanlar başta olmak üzere farklı uluslardan oluşan çok sayıda sanatsever katıldı.

İzleyicileri büyüledi

Bu oyunda Şeyh Bedreddin'in bati dünyasında daha henüz bir aydınlanma yaşanmadan, din dil, ırk ayrımı yapmadan, hükümdarın adaletsizliğine karşı düzenlediği büyük mücadeleyi anlatıyor. İki tutuklu tarafından bir hapishane hücresinde anlatılan bu destanda, Nazim Hikmet'in direnişçi tutumu ile o güzel şiirsel dilinde "Bedreddin"in ruhu canlanıyor. Profesyonel oyuncular tarafından muhteşem performansla izleyiciye yansıtılan oyun izleyicileri büyüledi.

Ayakta alkışlandılar

Ünlü oyuncu ve kabareci Aydın Işık ile oyuncu arkadaşı Hans Peter Speicher' in son derece etkili performanslarının yanısıra, oyuna entegre edilen Suriye kökenli oyuncu Wael Almuhtadi seyircilere unutamayacakları saatler yaşattı. Nazım Hikmet´in bu ünlü destanını hapishane hücresini anımsatan, sade bir dekor içinde, değişik kökenli oyuncuların büyülü bir beden dili ile sunmaları büyük beğeni topladı. Oyunun sonunda oyuncular ayakta alkışlandı.

Hamburg'da ilgi az

Oyun sonrası başarılı rejisör Telat Yurtsever ve başarılı oyuncular Hans-Peter Speicher, Aydın Işık ve Wael Almuhtadi izleyicilerle biraraya geldiler izleyicilerin sorularını cevapladılar. Yönetmen Telat Yurtsever, Almanya'nın farklı kentlerinde oyuna çok daha fazla ilgi olduğunu vurgulayarak, “Ünlü Nazım Hikmet'i sevenler bu etkinlikte burayı tıka basa doldurmalarını beklerdim ama olmadı” dedi. Yurtsever, Hamburg yönetimini de eleştirerek sanata gereken önem verilmediğini ifade etti. Oyuncularda izleyicilerden gelen soruları cevapladılar.

Emine SONUGÜR / HAMBURG