Nazım Hikmet Ran'ın, ölümünün 51. yılında Moskova'da düzenlenen anma törenleri kapsamında Şevval Sam sahne aldı.

Sanatçı Sam, “Nazım sen gittikten sonra memlekette fazla bir şey değişmedi. Halen çocuklar ölüyor, emek sömürülüyor.  İnsanlarda hala umut ve senin şiirlerin olmasayadı belki de bu dünyada yaşamak çok zor olurdu. Sen bütün dünyanın Nazım Hikmetisin!” diyerek duygularını aktardı. 


Rus Türk İşadamları Birliği bünyesinde kurulan Nazım Hikmet Anma Komitesi'ne başkanlık yapan iş adamı Ali Galip Savaşır, açılış konuşması yaptı. Savaşır açılışta yaptığı konuşmada Nazım'ı daha da artan bir özlemle andıklarını ifade etti. Savaşır, “Bugün yine aynı çoşkuyla buradayız. Farklılıklarımızı bir kenara bırakarak Nazım’ın mısralarının ışığında birleşiyoruz. Bunun için Nazım’a minnetdarız! Memleketimizde ortak paydaların giderek azaldığını hissederek sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Nazım ise bizim ortak paydamız, onun için büyük şaire müteşekkiriz! Sana her zaman ihtiyacımız var! Bize düşen şairimizi dostlarımıza bir daha anlatmak bizim en önemli görevimiz.” dedi. Sanatçı Taylan, Nazım için yüzlerce anma etkinliğinin yapıldığını ifade ederek, “Nazım ülkemiz ve halkımız için sadece bir şair değil, evrensel bir simgedir. Barış, özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin simgesidir! Nazım en değerli kültürel varlıklarımızdan biri.” şeklinde konuştu.


 Gecede Türk-Rus ilişkilerine verdiği önemli katkılarından dolayı Türkolog Svetlana Uturgauri'ye de bir plaket verilirken Uturgauri, yaptığı konuşmada, “Türkolog olarak şunu söyleyebilirim; insan yabancı bir halkın dilini, tarihini, kültürünü, dinini bilirse, bu halkı ve onun memleketini sevmeye başlar. Biz Rusya Türkologları, daha gençliğimizden başlayarak bu sevgiye hocalarımızdan aldık. Bunda Nazım'ın da etkisi çok büyüktür. Nazım, sadece büyük bir dünya şairi değil kocaman bir insandı. Halkını ve ükesini delice severdi. Bizim Türkiye'ye olan sevgimizde Nazım'ında büyük bir payı var diye konuştu. Uturgari'nin konuşması büyük alkış aldı.

Daha sonra sahneye çıkan Tiyatro ve sinema oyuncusu Işık Yenersu da Nazım Hikmet'in “Beyazıt Meydanı'ndaki ölü" isimli şiirini seslendirdi.

RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan ise yaptığı konuşmada, 15 seneden fazla bu geleneği devam ettirdiklerini ve bundan sonrada devam ettireceklerini belirterek, “Nazım, bundan sonra da herhalde 50 değil, 100, 150 değil 500 yıl daha yaşayacak" dedi.

Gecenin sonunda sahneye çıkan sanatçı Şevval Sam da, “Bu akşam Nazım'ın ruhuna memleket havaları yollayacağız. Umarım dinliyordur, bizi duyuyordur. En azından kalbimiz onun bütün güzel açık sözleri ile dolacak bu akşam. O vatan hasretini bitirmeyi inşallah biraz serinletmeyi düşünüyoruz" dedi. Sam, Nazım severlere unutulmaz bir gece yaşattı. Foto:Haberus