Hamburg'da İnterkulturelle Denkfabrik e. V. tarafından Yaşar Kemal Edebiyat ve Tiyatro Günleri kapsamında düzenlenen Ankara Tiyatro Fabrikası'nın yeni oyunu “Müfettiş” izleyicileri hem güldürdü hem de düşündürdü.


Yoğun katılım oldu

Kentin Altona semtinde Bahrenfelder Strasse Okulu Salonu'nda sahnelenen oyuna her kademeden yoğun tiyatroseverin izlediği görüldü. Yazar Nikolai Gogol'in eserinden Yılmaz Demiral'ın sahneye uyarladığı ve yönettiği oyunda, kültürel ve toplumsal yozlaşma mizahi bir şekilde izleyicilere aktarılıyor.

Siyaset irdeleniyor

Oyun, baskının, zulmün egemen olduğu her yerde, yolsuzluk, rüşvet, haksızlık, vurgunculuk başta geldiğini gözler önüne seriyor. Egemen zincirin her halkasının pay aldığı bu soygun ve zulüm düzeninin en belirgin özelliklerinden biri de korku olduğuna dikkat çekiliyor. Haksızlığı ve zulmü rehber edinmiş olanların artık kendi hayatlarında yaşadıkları, onları uykularında bile rahat bırakmayan korkudan söz edilirken siyaset irdeleniyor.


Müfettiş sanırlar

Bağış adı altında rüşvet alan bir başkan ve yanındakiler yanlış birini müfettiş sanıp soygun ve sömürü düzenlerinin, biçimler değişse bile öz olarak ne kadar aynı olduklarını, ezilenlerin itirazlarının iktidara dönüşememesi halinde ise bu oyunun, egemenler ve onların sahte dünyalarında başka biçimlerde ama sonsuza dek oynanıp duracağını anlatıyor oyun. İki perdelik oyun sonrası oyuncular uzun süre alkışlandı.

Oyuncular: Zafer Gökçek, Özge Yıldırım Çelik, Cengiz Çelik, Başak Demiral, Hasan Tanay. Işık-Efekt: Bora BALCI

Emine SONUGÜR / HAMBURG