Bu yıl Sivas katliamının 25. yıldönümü vesilesiyle Hamburg ve çevresindeki Alevi kurum ve derneklerinin de desteğiyle düzenlenen etkinlikte Madımak adlı oyun sahne aldı.

Madımak’ta yaşanan katliamda kardeşi Serkan’ı 36 kişiyle birlikte kurban veren tiyatro oyununun yazarlığını Serdar Doğan’ın üstlendiği ve Cengiz Sezgin’in yönettiği Madımak adlı oyun Hamburg’da Delphi Showpalast adlı salonda  izleyicileri hüzne boğdu.

Ankara Simurg tiyatro grubu oyuncularının oynadığı oyunun müziğini Hasan Yükselir, ışığını ise Murat Atmış yapıyor. Oyun 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde gericiler tarafından gerçekleştirilen Madımak Katliamını konu alıyor.

Oyun sonrası duygularını dile getiren Serdar Doğan Almanya’daki izleyicilerin Türkiye’deki izleyicilere göre daha ilgili olduğunu belirterek şöyle söyledi:

‘Bu acıyı yirmi beş yılda unutamadık, bundan sonra da unutamayacağız. Yeni bir kuşağa katliamı anlatabilmek ve olayın yaşadığı anı canlı tutmak görevimiz ve toplumsal sorumluluğumuz. Türkiye’de OHAL’in etkisiyle her alanda olduğu gibi sanatta da geriye gidildi. İnsanlar kalabalık yerlere korkusundan gelemez oldu. Oysa Türkiye’de Aleviysen, Kürtsen, Ermeniysen, ötekiysen seni evinizdeyken bulurlar. Bir yere çıkmanıza bile gerek yok.’

Madımak oyununa belediyeler tarafından hükümet baskısı ve korkusundan dolayı yeteri kadar sahip çıkılmadığını ifade eden Doğan, CHP’nin hazırladığı milletvekili listelerinde Alevi kökenli milletvekillerinin çizilmesini de sert bir dille eleştirdi.

‘Madımak’ın hesabı sandıklarda verilecek’

Doğan ‘Bugünkü oyunda dönemin Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sesini dinlediniz. Bunlar orjinal görüntüler. Bu insanlar pencere kapalı olduğu için öldüler diyebilir misiniz? Adam o dönemde resmen göstericilere Fatiha Suresini okutuyor. Polis kayıtlarında var. Beni şaşırtan Karamollaoğlu’nun dedikleri değil, CHP’nin Şenal Sarıhan gibi, Zeynep Altıok gibi bu davaya sahip çıkan insanlara ve mağdurlarına bir bedel ödetmek istemesidir. Vicdanı olan bunlara prim vermemeli. Sandıklarda halk bunun hesabını verecek’ dedi.

MADIMAK OTELi MÜZENE  OLANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Madımak Oteli müze oluncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini sözlerine ekleyen Doğan ‘Sivas katliamı unutulamaz, çünkü televizyon ekranlarında halk canlı canlı yangını izedi. Madımak oteli müze oluncaya kadar da mücadeemizi sürdüreceğiz’ dedi.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası