Mustafa Akpolat

İzmir Yenikapı Tiyatrosu 4 Nisan Cumartesi günü AvEG-Kon ve BEKSAV tarafından organizesi yapılan ve Avrupa çapında gerçekleşen turne kapsamında, “Hayat Güzeldir” oyunuyla sahne aldı.

Sokak Tiyatrosu alanında 10. yılını kutlayan İzmir Yeni Kapı Tiyatrosu, Avrupa turnesinin Hamburg durağında sahnelediği ''Hayat Güzeldir'' oynu ile ülkemiz coğrafyasında yaşanan acılar, baskılar, katliam, sömürü ve tüm bunlara başkaldırıldığı zaman hayatın güzel olduğunu anlatan, anlatımlarla tek tek konular işlendi.



İzleyicinin kendisini sorgulayan, düşündüren, görmek, duymak ve bilmek istenmeyen gerçeklerle yüzleştiren oyunda, Kobani'de yaşamını yitren Paramaz’dan, savaş ve barıştan, kadın cinayetleri ve tecavüzlerine, madencilerden, inşaat işçilerine kadar, Adana Pozantı Çocuk cezaevinde erkek çocuklarının yaşadığı tecavüze kadar bir çok konuyu anlatımla ''çizilen çerçeve'''nin dışına çıkarak kendi tarzları ile sahnelediler.



Oyundan sonra
AvEG-Kon adına yapılan konuşmada, '' İzmir Yeni Kapı tiyatrosu ile Mustafa Suphi'lerden, Paramazlar’a uzanan süreçte yaşanılanlar, direnişi, umudu ve başkaldırıyı sanatsal bir çalışma ile Avrupa'da yaşayan göçmenlerle buluştumayı" amaçlandığı belirtildi. Gündeme ilişkin olarakta yapılan kısa konuşmanın ardından oyun bitirildi.



Oyun sonrası salonda izleyicilerden soru ve görüş alarak sohbet eden İzmir Yeni Kapı Tiyatrosu oyuncuları, Nazlı Masatcı, Medine Çam, Ensar Albağlar, Mehmet Küçükgünaydın ve Şahin Adıgüzel, sorulan sorulara cevap olarak, Türkiye tiyatro gösterimlerde karşılaştıkları sorunları, tiyatro ile amaçladıkları ve bunlarında bir bedeli olduğunu, bedel ödemeyide kabul ederek, yasaklara, siyasi baskılara, gözaltı ve halen devam eden davalara karşın ''Çizilen çerçevenin dışında'' kalmaya devam edeceklerini belittiler. Oyuna gösterilen ilgi ve sohbetten memnun kaldıklarını belirten oyuncular, daha sonra
Gogol’un “Palto” adlı eserinden bir kısa gösterimi sokak tiyatrosuna örnek niteliğinde dışarıda oynadılar.


İzmir Yenikapı Tiyatrosu “Hayat Güzeldir” oyununu, 5 Nisan Berlin, 6 Nisan Bielefeld, 11 Nisan Rotterdam, 12 Nisan Brüksel, 17 Nisan Frankfurt, 18 Nisan Ulm, 19 Nisan Nürnberg, 24 Nisan Zürih, 25 Nisan Basel, 26 Nisan Stutgart’ta sahneleyecek.