Mig-Zentrum’un düzenlediği 6. Nazım Hikmet Sanat ve Edebiyat Günleri başlıklı etkinliğe Hamburg’da yoğun ilgi gösterildi.

Türkiye’den ve Almanya’dan şairler, müzisyenler ve yazarların davet edildiği etkinliğe çok sayıda sanatsever katıldı.

İki gün süren Nazım Hikmet Sanat ve Edebiyat Günleri’nin ilk gününde Mig-Zentrum çocuk gitar grubu, şair M.İnan Filiz, Yazar Şeyhmus Diken ve müzisyen Kemal Dinç’in katılımları ile başladı.

Etkinlikte şair İnan Filiz kendi şiirlerini seslendirdi ayrıca ek olarak “etkinliğin ikinci gününde aramızda olması gereken şair arkadaşımız Devrim Gür, Türkiye’de uygulanan keyfi bürokratik nedenlerden dolayı etkinliğe katılamayacak bu sebepten engele tepkisel olarak Gür’e selam mahiyetinde kendisinin kitabından bir şiirini okumak istiyorum” diye belirtti. Şair Filiz ileriki günlerde bir şiir kitabı yayınlamayı planladığını belirtti.

Etkinliğin bir diğer konuğu olan yazar Şeyhmus Diken, halen yaşamını Diyarbakır’da sürdürmektedir, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Kürt Yazarlar Derneği üyesi ve Uluslararası PEN yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakır Temsilcisi’dir. Bir çok kitabının olmasının yanı sıra bu etkinlikte yeni yayımlanan “Ahmed Arif - Abisi Olmak Halkının" adlı kitabını kitap severler için imzaladı.

Daha sonra kendine has ve yeni bağlaması ve iddialı tarzı ile halk ezgilerine farklı bir yorum getiren müzisyen Kemal Dinç ve Barış Kadem birlikte sahne aldı. Dinç güçlü sazı ile bugün bağlamanın en seçkin icatcılarından biri sayılıyor. 

6.Nazım Hikmet Sanat ve Edebiyat Günleri’nin ikinci günü ise ilk olarak müzik etkinliği ile başladı sonrasında şair Hakan Kerimoğlu ile yapılan söyleşide, Kerimoğlu bir kaç şiirlerini okuyarak ve seyircinin sorularına cevap vererek etkinliğe renk kattı. Hemen ardından  İran’lı Yazar Mahmood Falaki ile yapılan söyleşi ile devam edildi. Falaki Şah döneminde siyasi ve edebi faaliyetlerinden dolayı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. İktidarı molların ele geçirmesinden sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalarak 1983 yılında Almanya’ya yerleşti. Falaki’nin eserleri, şiir, kısa öykü, roman ve edebi eleştirilerden oluşuyor. Kısa bir aradan sonra tek perdeli 85 dakikalık ‘Sevgili Arsız Ölüm’ adlı tiyatro gösterisi ile etkinlik son buldu.

Aslı Filiz / Hamburg