Süheyla Kaplan

Altona  ilçesinde Sol Parti teşkilatında düzenlenen okuma etkinliğinde  Baksi ve Gülbeyaz kitaplarından alıntılar okudu. Baksi'nin kitabı Nesin Yayınevi'nden, Gülbeyaz'ın kitabı ise Favori Yayınlari'ndan piyasaya sürüldü.


2009 yılında Anadolu Yayınevi'nde iki dilde basılan “Kentin Dargın Çocukları“ isimli öykü kitabından sonra ikinci kitabı “ Kumpanya Nula“yı kaleme alan Kadriye Baksi, sekiz yaşından itibaren her yaştan okura benzersiz güzellikte bir okuma serüveni sunuyor.

Baksi'nin kitabı ile ilgili Nesin Yayınevi „Kumpanya Nula'yı“ şu şekilde özetliyor:  “Her biri farklı sorunlar yaşayan üç okul arkadaşı farklılıklarını ve sorunlarını aşmaya çabalarken hayatın temel değerleriyle tanışırlar: Dostluk, paylaşım, sanat gibi değerler, kişiliklerini bulma ve geliştirme yolunda attıkları her adımda onlara eşlik edecektir. Okumaya başlayanların ellerinden bırakamayacakları Kumpanya Nula’nın, edebiyatımızın klasikleri arasında yer bulacağına inanıyoruz.

 

“ERDOĞAN'IN KADINA BAKIŞ AÇISI BENİ DAHA ÇOK YAZMAYA İTİYOR”


Okuma etkinliğinde okuyucuların sorularını yanıtlayan Baksi, ” Geldiğimiz ülkede 23 Nisan Çocuk Bayramını unutamam. Bazı çocuklar bayram yapamıyordu. Hapse atılıyorlardı. İlk defa çocuklara yönelik ele aldığım bu kitabımda da her biri farklı sorunlar yaşayan üç okul arkadaşın aralarındaki ortaklıklara dikkat çekmek istedim” dedi.


Gelecekte kadın ve cinsellik konusunda yeni bir roman yazmak istediğini de ifade 
eden Baksi, Türkiye'de bu alandaki bir çalışmanın henüz yaygınlaşmadığına dikkat çekti.

Türkiye'de hala kadın ve cinsellik konusunda önyargı ve tabuların mevcut olduğuna dikkati çeken Baksi, Erdoğan'ın kadınlara yönelik  “ötekileştirici”, “dışlayıcı”  politikalarının kendisini daha çok yazmaya ittiğini söyledi.


“İÇSEL YOL İLK DENEME”


İlk kitabını kaleme  alan Gülşen Gülbeyaz ise,
“İçsel Yol”da  Hamburg'da bir hastanenin kadın hastalıkları kliniğinde yedi gün geçiren farklı din, kültür ve milletten beş kadının yaşamlarıyla yüzleşmelerinin hikâyesini ele alıyor. Gülbeyaz kitabın konusunu şu şekilde özetliyor: “Yabancılardan korkan ve onlara karşı mesafeli duran Frau Adler'in; Alman annesiyle Kürt babası arasında kalan Suzan'ın; din taassubuna meydan okuyup ölümü göze alan Mısırlı Sabira'nın; yaşamını evlatlarına adayıp törelere baş kaldıran işçi Türkan'ın ve özürlü çocuğu uğruna kürtaja razı olan Çinli Mai-Lin'in içsel yolculuklarına beraber çıkmaya ne dersiniz?.”


Okuma etkinliğinde Cemalettin Zeyrek saksofonuyla sevilen eserleri seslendirirken, Fatma Altındağ da kendisine eşlik etti.