Fulya OMAÇ / Çeşme 

GERMİYAN FESTİVALİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE START ALDI

Çeşme Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Bereketli Toprakların Büyüsü: Germiyan Festivali bugün stantların açılışıyla start aldı. 11 Ekim’e kadar devam edecek festivalde ilk gün Nalan Ünler’in ‘Sabun Yapımı Atölyesi’ ve Otantik Ev’de Ayşe Kabasakal’ın ‘Kopanisti Peyniri Yapımı Atölyesi’ ile Köy Kahvesi’nde Gurme Gazeteci-Yazar Nedim Atilla’nın ‘Germiyan Lezzetleri’ sunumu gerçekleştirildi.



Yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir tarihe sahip olan Germiyan’ın verimli topraklarında biriktirdiği kültürel değerler ve bölge insanının gelenekleri kaynak alınarak oluşturulan festival, ziyaretçilerine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da keyifli dakikalar geçirme fırsatı sunacak. Köy kahvesinden fırına, bölge sakinlerinin evlerinden eski un değirmenine kadar Germiyan’ın tamamının etkinlik alanına dönüşeceği Germiyan Festivali kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek.



Sınırları yarımada dışına taşmış Germiyan Ekmeği’nin yanı sıra yörede yetişen ürünlerin de önemli bir parçası olacağı festivalde; Germiyan halkının geleneksel ekmek yapım ve mutfak gereçleri ile eski Germiyan fotoğraf ve kıyafetleri de sergide ziyaretçileri ağırlayacak. Bölge halkı da kendi yetiştirdiği ve hazırladığı ürünleri beğeniye sunacak.

‘SÜTLÜ BULGUR YAPIMI’ VE ‘KINA LOKUMU KESİMİ’ ATÖLYELERİ



Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören, büyük beğeni toplayan festivalin; protokol, katılımcılar ve ziyaretçilerin hep birlikte yapacağı kortej yürüyüşü ise festivalin ikinci gününde (Cumartesi günü) Germiyan İlkokulu’ndan Eski Un Fabrikası’na doğru yapılacak. İkinci günün programı oldukça yoğun.



Köy Fırını’nda ‘Kına Lokumu Kesimi’ ile Sevgi Kaya’nın ‘Sütlü Bulgur Yapımı’ atölyeleri, Köy Kahvesi’nde ‘Eski Fotoğraflar ve Soyağaçları’, Goca Emine’de ‘Germiyan’da Yetişen Otlar’, Otantik Ev’de ‘Otantik Giysiler’ ve ‘Eski Un Fabrikası’nda da ‘Eski Araç ve Gereçler’ sergileri, Otantik Ev’de Prof. Dr. Nihat Aktan’ın ‘Yarımada Şarapçılığı’nın Dünü ve Bugünü’ konulu söyleşi ile Köy Kahvesi’nde de Öğretim Görevlisi Abdurrahim Karademir’in ‘Yörük Ali Efe Efsanesi’ konulu söyleşileri gerçekleştirilicek. Akşam saatlerinde de Ege Üniversitesi Folklör Ekibi’nin Çukuriçi’nde ‘Kına Gecesi Sini Töreni ve Yörük Ali Zeybeği’ gösterileri yapılacak.

SON GÜN EKMEK YARIŞMASI



Yörede turizm mevsiminin uzaması, doğa turizminin yanında kültür turizminin de bölgede etkin olması amaçlanan
festivalin son gününde Köy Fırını’nda Suzan-Mehmet Mutlu çifti tarafından ‘Ekmek Yapımı Atölyesi’, Köy Kahvesi’nde Ege Ünv. Öğretim Üyesi Sosyolog Doç. Dr. Engin Önen ile gurme gazeteci yazar Nedim Atilla’nın ‘Germiyan Slow Food Yolu’nda’ konulu söyleşisi yapılacak. Germiyan İlkokulu’nun bahçesi’nde ‘Ekmek Yarışması’, ardından da Çeşme Güzel Sanatlar Kültür Derneği’nin konseriyle devam eden festival, ‘Ekmek Yarışması’nın Ödül Töreni’ ile sona erecek.