Adil Yiğit - Frankfurt



Türkiye ulusal standı bu yıl, Fuar alanındaki salon 5.1 bölümünde toplam 352 metrekarelik bir alanda yer almakta.

65. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye standında, Ulusal Komite tarafından hazırlanan program dahilinde paneller, söyleşiler ve geleneksel Türk mutfağı sunumundan oluşan 5 etkinlik ve bir sergi gerçekleştirilecek. 


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i temsilen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından ziyarete açılan, 
Azerbaycan ve Yunanistan standlarıyla bitişik olan Türkiye standı, geçen yıllara kıyasla oldukça sakindi..  

 

Diğer ülkeleri temsil eden kitap standlarında birçok konuşmacı yazar ve gazeteci izleyicilerle sohbet ederken, Türkiye standındaki sessizlik dikkatlerden kaçmadı. Dünyada en çok gazetecinin cezaevinde olduğu ülkelerin ilk sırasında yer alan Türkiye'nin, bu seneki tavrına kitap severler pek anlam veremedi.


Kültür Bakanlığı ve Yayıncılar Birliği bütçelerinden hiçbir yazar, şair veya gazetecinin davet edilmemesi durumunun ilk kez bu sene yaşandığı belirtildi. Geçtiğimiz seneler hemen hergün çeşitli yazar, şair, gazeteci ve film yapımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen edebiyat söyleşileri vb etkinliklerin bu sene programa alınmayışı  Fuar'daki Türkiye standının en önemli eksikliklerden biriydi. Bu yeni uygulamada eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın görevde olmayışının ne türden bir rolü olup-olmadığı bilinmememektedir.


Konuya yönelik sorumuza cevap veren Kültür Bakanlığı yetkilisi Taner Beyoğlu " Daha fazla telif hakları görüşmelerinin temel alındığı profesyonel bir çalışmayı hedeflemekteyiz" açıklamasında bulundu.Türkiye'den 10 telif hakları ajansının Fuar'a katıldığı açıklanarak,Türk yazarlarına ve yayıncılarına yeni dış bağlantılar kurma konusunda destek verildiği belirtildi.


Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nden Gürsel Köksal ve bir grup gazeteci, aydın ve işadamının ikili sohbetler yaptığı Kitap Fuarı'nda gözler geçen yıllardaki hareketliliği aradı.

Türkiye'den 32
yayıncının en güncel eserleri ile TEDA Çeviri ve Destek Programı kapsamında 53 farklı dilde basılan 295 eserlik seçkinin sergilendiği ulusal standa, masa altından çıkarılan şarabı içerek ikili sohbetlere tanık olmak Fuar'ın bir başka yanıydı. 



Kitap Fuarı'nda, bir başka yenilik ise, Hazreti Ali Alevi Kültür Merkezi standının Kuranı Kerim ve Arapça içerikli kitaplarla Türkiye standı yanı başında yer almasıydı.

Frankfurt Kitap Fuarı, yayınevi ve telif ajansı temsilcileri, editörler, genel yayın yönetmenleri, dağıtımcılar, e-içerik üreticileri ve matbaacılardan oluşan profesyonel grupları ilk üç gün, amatör kitap tutkunlarını ise son iki gün ağırlayacak.

 

Unutmadan yazmalıyız, Fuar ortamından biraz yorgun düşenlere, 10-15 dakikalık süren masajların yapılması da 65.Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı'nın bir başka güzel yanıydı.