Dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı törenle 70’inci kez kapılarını açtı.

7300 yayınevinin katıldığı kitap fuarı vesilesiyle Frankfurt, bir hafta boyunca bir ‘kültür başkenti’ olacak. Türkiye’de insan hakları, basın özgürlüğü de fuarın en önemli gündemlerinden biri.

Frankfurt Kitap Fuarı yapılan törenle kapılarını 70. kez açtı. 102 ülkeden 7300 yayın kuruluşunun katıldığı fuarı 300 bine yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yayıncılık sektörüyle ilgili her alanın aktörleri ve ürünlerini biraraya getiren dünyanın bu en büyük fuarı, aynı zamanda başta fikir ve basın özgürlüğü olmak üzere çeşitli toplumsal konuların da önemli uluslarası platformlarından biri.

Bu yılın aynı zamanda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilanının 70. yıldönümü olması nedeniyle özgürlükler ve haklar her zamankinden daha yoğun olarak fuarda gerçekleştirilecek etkinliklere konu olacak.

Fuarın onur konuğu Gürcistan. Yoğun bir kültürel programla Almanya’ya gelen Gürcüler, bu önemli fırsatı ülkelerinin tanıtımı için değerlendirmeyi hedefliyorlar.

Kitaba olan özlem

Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller törende yaptığı konuşmada yayıncılardan “kitaba olan özlemi” daha derin bir faaliyetle ve esaslı içeriklerle daha da canlı tutmalarını istedi. Riethmüller “İnsanları yeniden daha da fazla kitapla temasa geçirmek ve bu bağı yeniden kurmak hepimize bağlı” diye konuştu.

‘Erkekler kadın yazarları okusun’

Fuar  Nijeryalı feminist yazar Chimamanda Ngozi Adichie’nin, Alman Yayıncılar Birliği ve Kitap Fuarı başkanlarının katıldığı basın toplantısıyla başladı. Konuşmasında Adichie’nin erkeklerin “artık daha fazla kadınların yazdığı kitapları okumaları” çağrısında bulundu.

Açılış töreninde konuşan Gürcü Yazar Nino Haratischwili, insan haklarına ilişkin olumsuz gelişmelere dikkat çekilip, yayıncılığa özgürlüklerin savunulması ve güçlenmesindeki yeni görevler düştüğünü vurguladı. Yazar edebiyatın ülkeler, kültürler, insanlar arasında kurduğu köprülerin önemli olduğunu kaydetti.

Belge ve Ayrıntı fuarda

Frankfurt Kitap Fuarı’na Türkiye daha önceki yıllarda olduğu gibi öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği büyük bir Türkiye ulusal standıyla katılıyor.

Fuara bağımsız Ayrıntı ve Belge gibi kendi standlarını açarak katılan yayınevleri de var.

Aslı Erdoğan ve Deniz Yücel

İnsan Hakları Beyanamesi’nin 70. yıldönümüyle ilgili etkinlikler, esas olarak fuar yönetiminin çeşitli Alman yayın kurumlarıyla birlikte ‘’On the same Page’’ başlığı altında organize ettiği programda yer alıyor. Bunların önemli bir bölümü ise Türkiye’yle ilgili.

Örneğin ‘Özgürce konuşma hakkı – Avrupa’da basın özgürlüğü’ konulu toplantının konuşmacılarından biri de hapisten çıktıktan sonra Frankfurt’ta yaşayan Yazar Aslı Erdoğan.

Bir diğer toplantının başlığı “Söz ve Özgürlük İçin – Deniz Yücel Konuşuyor.” Benzer başlıklı bir diğer toplantıyı da Uluslararası Af Örgütü düzenliyor.

Demokrasi devre dışı mı?

“Demokrasi devre dışı mı? Türkiye’de medyanın ve yargının geleceği” başlıklı toplantıya konuşmacı olarak Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Jose Igreja Matos, Alman Yayıncılar Birliği Genel Müdürü Alexander Skipis, İsviçre’den Federal Yargıç Thomas Stadelmann katılıyor.

Frankfurt kültür başkenti

Kitap fuarı vesilesiyle Frankfurt, bir hafta boyunca bir “kültür başkenti” olacak. Akşam saatlerinde kent içindeki birçok mekan çeşitli kültür girişimlerinin organize ettiği toplantılarda yüzlerce yazar, kitapseverlerle biraraya gelecek.

Örneğin yazar Aslı Erdoğan, “Satır Araları – Bir saatlik güzellik” başlığı altında düzenlenen ve savaşı, savaşan insanları konu alan eserlerin okunduğu toplantı dizilerinin konuklarından. Erdoğan, katılacağı toplantıda Çinli yazar Yan Lianke’nin eserinden okuyacak. (Kaynak: Yeni Özgür Politika)