Duisburg Şehir Tiyatrosu’nda düzenlenen törende Fazıl Say’a ödülünü Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link adına Kültür Dairesi Müdürü Thomas Krützberg verdi.

Ödülü töreninde Duisburg Kültür Dairesi Müdürü Thomas Krützberg ve Köhler-Osbahr-Stifttung Başkanı Hans Jurgen Kerkhoff birer konuşma yaptı. Krützberg törene katılanlara ve Köhler Osbahr Stiftung yöneticilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür edip, Duisburg’un dünyaya açılan bir kültür şehri olmasına dikkat çekti.

Köhler Osbahr Stiftung’un destek verdiği Duisburg Müzik Ödülü tarihçesini anlatan Krützberg, Fazıl Say’ın kısa bir süre öncede klasik müzik dünyasının en önemli ödüllerinden biri olan ECHO Klassik’i aldığını hatırlattı. Duisburg Müzik Ödülü jürisinin piyanist, besteci Fazıl Say’ın müzisyen kimliğinin yanı sıra, müziklerinde insan hakları, barış, özgürlük ve ülkeler arasında kurduğu dostluk girişimlerini de dikkate aldığını belirtti.

Duisburg Müzik Ödülü Fazıl Say’a verildi

‘KARA TOPRAK’I ÇALDI
Konuşmaların ardından Fazıl Say, Aşık Veysel’in ‘Kara Toprak’ adlı türküsünden esinlenerek bestelediği eserini çaldı ve ayakta alkışlandı.

Duisburg Müzik Ödülü Fazıl Say’a verildi

GAZETECİNİN İLGİNÇ SORUSU
Gazeteci Prof. Dr. Holger Noltze, Duisburg Müzik Ödülü verilen ünlü piyanist Fazıl Say’la söyleşi yaptı. Söyleşinin önemli bir bölümünde Say’ın eserleri üzerine konuşuldu.

DHA'dan İbrahim Ergül'ün haberine göre Say’ın Gezi Parkı bestesi üzerinden muhalif kimliğini hatırlatan Noltze, hakkında açılan davalara değindi ve Say’a, başka bir ülkede yaşamayı düşünüp düşünmediğini sordu. Bu soru üzerine Say, siyasi iktidarla zaman zaman sıkıntı yaşadığını, hakkında açılan davaları kazandığını söyledi ve şöyle dedi:
“Müziklerimi, bestelerimi ülkemde yapmaya devam edeceğim. Başka ülkelerde yaşamam konusunda sıkıntı olmaz. Referandum oylamasında halkın yarısı ‘Evet’, diğer yarısı ‘Hayır’ dedi. 40 milyonu bırakıp başka bir yere gidemem.”
Söyleşi sonrası ‘1001 Gece’ eserini seslendiren Fazıl Say, Duisburg Müzik Ödülü’nü Kültür Müdürü Thomas Krützberg’in elinden aldı.

Duisburg Müzik Ödülü Fazıl Say’a verildi

Holger Noltze, Fazıl Say ile kısa bir söyleşi yaptı.

DUISBURG’A TEŞEKKÜR ETTİ
Ödülünü aldıktan sonra Hürriyet’e konuşan Fazıl Say, “Duisburg şehrinin bana verdiği ödül dolaysıyla gurur duydum. Bugün burada ‘Kara Toprak’ ve ‘1001’ gece eserlerimi de seslendirdik. Ödül veren jüriye teşekkür ediyorum” dedi.