Almanya bu yılki Oscar yarışına Fatih Akın'ın "Aus dem Nichts” (Solgun) adlı filmini gönderiyor.

Alman sinemasının ülke dışında temsilciliğini üstlenen "German Films” adlı kurum tarafından seçilen yapım, Yabancı Dilde En İyi Film dalında yarışa katılacak. Film, Neonaziler tarafından düzenlenen bir terör saldırısı ve bu saldırıda Kürt eşini ve oğlunu kaybeden Alman bir kadının hikayesini anlatıyor.

Dünya prömiyeri 26 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde yapılan film, başrol oyuncusu Diane Kruger'e festivalin en iyi kadın oyuncusu ödülünü getirmişti. Film, Almanya'da 8'i Türkiye kökenli 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi ekseninde son yıllara damgasını vuran skandaldan izler taşıyor.

Aus dem Nichts filminden bir kare

Aus dem Nichts filminden bir kare

Fatih Akın'ın filmi aday adayı statüsünde. Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde mücadele edecek son beş yapımı, Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi belirliyor. Aday listesi 23 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak. Oscar ödül töreni  4 Mart 2018 tarihinde Hollywood'da 90'ıncı kez düzenlenecek.

Almanya geçen yılki Oscar yarışında Maren Ade imzalı "Toni Erdmann” ile favoriler arasında yer alıyordu, ancak altın heykelcik İranlı yönetmen Asgar Ferhadi'nin "Satıcı” adlı filmine gitti. Almanya son olarak 10 yıl önce Florian Henckel von Donnersmarck'ın yazıp yönettiği "Başkalarının Hayatı” ile Oscar kazanmıştı.

Almanya'ya Oscar kazandıran diğer filmler ise 1979 yapımı Volker Schlöndorff filmi "Teneke Trampet” ve 2003'te zafer kazanan Caroline Link imzalı "Afrika'nın Hiçbir Yerinde” olmuştu.(DW)