Cornelius Gurlitt, Der Spiegel dergisine mülakatında, kendisine miras kalan bu eserlerin "yasal yollardan edinildiğini" belirtti.

Alman makamları eserlerin asıl sahiplerini bulmak için soruşturma yürütüyor.

1 milyar 350 milyon dolar değer biçilen eserler, Gurlitt'in Münih'teki evinde bulunmuştu. Eserler arasında Renoir, Picasso, Chagall ve Toulouse-Lautrec'in resimleri de bulunuyor.

80 yaşındaki Gurlitt'in eserleri karanlık odalarda sakladığı ve paraya ihtiyacı oldukça da birer birer sattığı kaydedildi.

Naziler, modern sanatın büyük çoğunluğunu 'dejenere' görüyordu. Bu eserler Alman olmadığı ya da Yahudi sanatçılara ait olduğu gerekçeleriyle yasaktı.

Bulunan eserlerin en az 200'ü için uluslararası arama emri olduğu kaydediliyor. Kolleksiyonun şimdilik Münih'teki bir depoda tutulduğu söyleniyor.

Bulunan eserlerden birinin Fransız spiker Anne Sinclair'in büyükbabasına ait, Matisse imzalı bir portre olduğu belirtildi. Picasso ve Mattise'in temsilciliğini yapan sanat simsarı Paul Rosenberg 1930'larda Almanya'dan kaçtığında koleksiyonunu geride bırakmak zorunda kalmıştı.

ABD Soykırım Müzesi Naziler'in toplam 16 bin sanat eserine el koyduğunu tahmin ediyor.