Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen "Harbourfront Edebiyat Festivali" etkinliklerinde Türkiye kökenli yazarlara yoğun ilgi gösterildi.

15-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen "Sözün Özgürlüğü" başlıklı Türkiye konulu etkinliklerde, aralarında Ordadoğu ve Afrika ülkelerindeki savaş ve yoksulluktan kaçmak zorunda kalan mülteciler üzerine yazdığı ve 20 dile çevrilen "Daha" isimli kitabıyla uluslararası üne kavuşan yazar Hakan Günday ve "Başkomiser Nevzat" ile "Karanlıkta Koşanlar" krıminal romanıyla tanınan şair Ahmet Ümit'e, etkinlik sırasında ve sonrasında yoğun ilgi dikkat çekti.

Öte yandan "Meçhul" kitabı ile tanınan Gaye Boralıoğlu ve Almanya'da yaşayan yazarlardan Barbaros Altuğ ile şair Safiye Can, son çıkan kitaplarından bazı bölümleri okuyarak okurlara tanıttılar.

Sabine Adatepe'nin (Almanca-Türkçe) çeviri yaptığı Hamburg Edebiyat Festivali'nde, çeşitli TV, radyo ve festivallerde sunum yapan Alman tiyatro sanatçılarından Susanne Winkler, Katharina Schütz ve Sebastian Dunkelberg'in özel vurgularla kitaplardan bölümler okumaları, etkinliğe ayrı bir renk katarak dinleyicilerin ilgisini çekti.

Hamburg Merkez Kütüphanesi'nde yapılan ve Kühne+Nagel Vakfı ile eyalet Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen etkinliklerin açılış konuşmasını festival organizatörü Peter Lohmann yaptı.

ASLI ERDOĞAN SKYPE İLE MESAJ VERDİ

Festival organizatörü Lohmann, Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için özellikle uluslararası kamuoyunda tanınmış yazar ve fizikçi Aslı Erdoğan'ı da davet ettiklerine yer verdi. "Terör örgütüne destek" gerekçesiyle bir süre tutuklu kalan, kapatılan Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan'ın, Skype üzerinden bağlanarak mesaj verdiği etkinlikte Lohmann, yoğun katılımdan dolayı izleyicilere teşekkür etti.

Aslı Erdoğan'ın ingilizce olarak Skpye üzerinden katılarak dayanışma mesajı verdiği etkinlikte, Alman Yazarlar Sendikası başkanı Dr. Regula Venske ile Essen Literatur Festivali yöneticisi Semra Uzun-Önder, Türkiye'deki insan hakları ihlallerinden somut örnekler verdiler.

Türkiye cezaevlerinde 150'den fazla gazetecinin tutuklu olmasının günümüzde utanç verici olduğuna değinen PEN Başkanı Regula Venske, Aslı Erdoğan'ı cezaevinde ziyaret ettiğine de yer vererek, Avrupa ülkelerinde sürgünde yaşamak zorunda kalan Türkiye kökenli yazar ve gazetecilerle dayanışmanın önemine vurgu yaptı.