Fulya Omaç / Çeşme

ALAÇATI OT FESTİVALİ’NİN BEŞİNCİSİ ZİRVE YAPTI

Otantik mimarisi ve özellikle taş evleriyle Türkiye’de faklı bir turizm konsepti yaratan Alaçatı’da Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği’nin çatısı altında, Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi tarafından gönüllülüğe dayalı bir organizasyon ile gerçekleştirilen 5. Alaçatı Ot Festivali dün yapılan yarışmaların ardından sona erdi. Bu yıl ‘Arapsaçı’ temasıyla 10 Nisan’da başlayan ve Alaçatı’nın doğal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan Festival’in son günü, saat 10.00’da önceki festivallerde yarışan yemeklerin stant açılışlarıyla start aldı. Herkesin merakla beklediği ve büyük ilgi gösterdiği "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirmiş?" ve "En Fazla Ot Çeşidini Kim Toplamış?" yarışmaları ise saat 11.00’de başladı. Saat 15.00’de Alaçatı Sanat müziği Korosu ile Midilli’den gelen Ege Türküleri Korosu’nun verdiği mini konser sonrası Saat 16.00’da gerçekleştirilen ödül törenin ardından festival sona erdi.

5 BİN LİRA DEĞERİNDEKİ SAKIZ AĞACI DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Festival nedeniyle Alaçatı dört gün boyunca İzmirli ot severlerin yanı sıra Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirden gelen ziyaretçilerle doldu taştı. Hatta Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan gelen ziyaretçilerle uluslararası boyuta taşındı. Bazı yerli ve yabancı tur şirketleri de festivale özel turlar düzenledi. Bu turlarla yaklaşık 30-40 otobüs dolusu kişi de dört gün boyunca Alaçatı’nın tadını çıkardı. Tam bir bahar havasının hakim olduğu festivalin son gününde ziyaretçiler stantlarda satılan yöresel lezzetlere büyük ilgi gösterdi. Yöre sakinlerinin bölgeden topladıkları otları evlerinde pişirerek satışa sundukları lezzetler arasında başta festivalin bu yılki teması olan arapsaçı dışında körmen, radika, gelincik, ebegümeci, şevketi bostan ve enginarla yapılan yemek, börek, pişi, kurabiye, çğ börek, içli köfte, kek, sigara böreği ve mücver de vardı. Enginar, incir ve karabaş otu reçelleri de ziyaretçilerin en çok satın aldıkları lezzetler arasındaydı.

Ayrıca Çeşme ve Alaçatı’ya özgü otlardan yapılan kokulara (lavanta, kekik) da ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. Festivalde sahipsiz hayvanlardan bazılarının sıcak bir yuvaya kavuşmaları sağlandı. Festivalde gün boyu 2013’de yarışan yemeklerin kitabı dağıtıldı. Ayrıca Tireli keçe ustası Arif Cön tarafından ‘Geleneksel Keçe Yapımı, Galeri /Atelye Suhandan’da  ‘Kağıt Atölyesi, Değirmanleraltı Sanat Galerisi’nde Kağıt Çalıştayı ve Ot Festivali temalı ‘Çocuk Aktiviteleri festival boyunca devam etti. Çeşme Çiftlikköy’deki bahçesinde sakız ağacı ve türlü egzotik bonzai bitkileri yetiştiren ve ürettiği sakız fidanlarıyla bu ağacın yaygınlaşmasında büyük emeği olan Metin Gemici 19 yıldır her gün su vererek ve bakımını yaparak büyüttüğü sakız ağacı görenleri fiyatıyla şaşkına çevirdi. Bu ağacın satış fiyatı küçük bir servet değerinde tam tamına 5 bin lira.

OT AŞI’DA EMİNE ÖZGÜN BİRİNCİ, OT TOPLAMA’DA ANIL TAŞ BİRİNCİ OLDU
Gencinden yaşlısına doğaya sevgilerini ve doğa hakkındaki bilgilerini bu yarışmalarda gösterme fırsatı bulan yarışmacılardan dereceye girenlere altın ödülleri Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal tarafından verildi. "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirmiş?" kategorisinde toplam 22 yarışmacı, "En Fazla Ot Çeşidini Kim Toplamış?" kategorisinde de 5 yarışmacı rekabet etti. Ot Toplama kategorisinde 109  tür ot toplayan Anıl Taş birinci, 85 tür ot toplayan Güldane Kaya ikinci, 78 tür ot toplayan Duru Mehmet Yanar ise üçüncü oldu. Ot Aşı kategorisinde ise 23 yarışmacı birbirinden nefis yemek, tatlı ve mezelerle yarıştı. Jüri üyelerinin geçen yıllara oranla bu yıl daha çok zorlandıklarını belirttikleri Ot Aşı kategorisinde Karabaş Otu Macunu ile Emine Özgün birinci, enginar Tatlısı ile İsabet Barutçuoğlu ikinci, Şevketi Bostanlı sübye ve Mürekkep Balığı ile Yonca Kaleli üçüncü oldu.


9 BÖLGE, 9 MERKEZ, 9 MARKA, 9 FESTİVAL’ SÖYLEMLERİMİZİN  İLKİ ALAÇATI OT FESTİVALİ

Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç festivalin temel olarak amatör anlamda başladığını şimdi beşinci yılında bile amatör ruhunu kaybetmeden ama daha profesyonelce gerçekleştirilen bir etkinlik haline geldiğine söyledi. Bu yıl beşincisi yapılan festivali amatör ruh, yarışmacılar ve jüri üyelerinin de desteğiyle bugünlere getirdiklerini belirten Dalgıç, “Şunu gururla söylüyorum ki bugün artık Ege bölgesinde değişik yerlerde bu tür etkinlikler başladı. Bugün dünyanın içinde bulunduğu çevre felaketleri ve doğanın yok olmasıyla birlikte bunun önemli olduğuna inananlardan biriyim. Ve bundan sonra da Ege bölgesinin çok değişik ilçelerinde de olacağına inanıyorum. Bu da bizim bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu göstermiş oluyor. Her yıl değişik otlarla yapılan yemekleri tadıyor jüri üyelerimiz. Ve bunların içinden birini seçiyorlar. İnanıyorum ki çok da zorlanıyorlar. Çeşme için ‘9 bölge, 9 merkez, 9 marka, 9 festival’ dedik hep. Bu festivalimiz de onların ilki. Önümüzdeki yılla birlikte bütün Çeşme Yarımadası'nın kendi özelinden ve geleneklerinden çıkan yapıları buradan hem konuklarımıza hem ülkemizin değişik yörelerine hem de bir anlamda uluslararası tanıtımı sağlamak ve bu festivalleri çoğaltmak niyetindeyiz diye konuştu.

DESTEKLERİNİZLE ALAÇATI VE ÇEŞME’NİN YILDIZI DAHA DA PARLAYACAK
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, bu yıl OT Festivali’nin dernekleri bünyesinde düzenlemekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek Alaçatı Ot Festivali’nin düzenlemesi fikrinin nasıl doğduğunu anlattı. Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın bu festivale verdiği sonsöz destek verdiğini ve desteğin sınırının olmadığının altını çizen Önal, “Kendisine destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Alaçatı’nın anason ve kavun güzelleri gibi festivalleri ile Alaçatı Gençlik ve Çocuk Tiyatroları Festivali vardı. Ama biz Alaçatımızda eskiden annelerimizin, nenelerimizin, babalarımızın yapmış olduğu aşları bugün ülkenin her yerinden gelen misafirlerimiz ve Alaçatı’da yaşayan insanlara bu tatları ve bu kültürü yaşatmak için bu festivali düzenledik. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz festivalin bundan sonra da uluslararası ot festivaline doğru gidiyoruz. Eğer siz böyle destek veriyorsanız Çeşme ve Alaçatı bundan sonra daha da uçacaktır, yıldızı daha da parlayacaktır.

GELEN TALEP ÜZERİNE YARIŞAN YEMEKLAR STANTLARDA SATIŞA ÇIKARILDI
Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Tülin Onarer ise, geçtiğimiz yıllarda festivalde yarışan yemeklerin birebir yapıldığını ve bu yemekleri dileyenlerin yandaki stantlarda tadabileceğini vurgulayarak, “Bu yıl yapılan yemekleri de seneye tadabileceksiniz. Geçen yıllarda festivalde yarışmaya katılan yemeklerin tariflerinin yer aldığı kitapçığı da ücretsiz dağıtıyoruz. Bu yıla kadar bu yemeklri sadece jürinin tadımı için az miktarda yapılıyordu. Uyandırdığı merak ve gelen talep üzerine bu yıldan itibaren yarışmaya katılan yemekler ziyaretçilerin tadımları için de stantlarda satılıyor.” dedi.

FESTİVAL ELİMİZE DOĞDU
Gurme, Müzisyen, TV yapımcısı Ayhan Sicimoğlu ise  yaptığı özel açıklamada şunları söyledi: “Bu yıl çok daha güzel oldu. Dünya çapında bir festival gibiydi adeta. Bu festival beş sene önce elimize doğdu. Nur topu gibi maşallah her geçen yıl daha da gelişiyor. Alaçatı Ot Festivali büyüyerek devam edecek. Alaçatı’nın hastasıyım ben, hastasıyım.”

JÜRİDE YİNE ÜNLÜ İSİMLER
Yarışmanın Ot Aşı jürisinde gurme, televizyon yapımcısı ve müzisyen Ayhan Sicimoğlu, gurme yazar Gökçen Adar, Zeytinbağ Otel ve Restaurant'ın sahibi Erhan Şeker, İstanbul Hünkar Restaurant'ın sahibi Feridun Ügümü, Ankara Trilye Restaurant'ın sahibi Süreyya Üzmez, Sheraton Çeşme executive chef Rahmi Yılmaz ve Alaçatı'nın en eski restoranın sahibi Hakkı Akbaykal'dan ve İtalya’dan Kont Deciani Luigi’den oluşuyor. Ot jürisinde de Dr. İsa Özkan, Danny Hunter, Dr. Sabahat Tuğrul Ay, Dr. Ayfer Tan, Dr. Mehmet Tutar ve Ahmet Keçeci yer aldı.