Avrupa Postası

12 Eylül 1980 darbesinin ardından hayatı parçalanan bir ailenin dramını anlatan 'Eksik' filmi, 17 Nisan'da vizyona girdi. Yönetmenliğini oyuncu Barış Atay'ın yaptığı film, darbeden sonra birbirlerini hiç tanımayan ve ayrı büyümek zorunda kalan iki kardeş olan Deniz ve Devrim ile anneleri Melek'in yıllar sonra bir araya gelişini anlatıyor. Gözaltında kaybedilme, kadına yönelik devlet şiddeti, şüpheli asker ölümleri, 80 sonrası gençliğin apolitikliğini, Gezi direnişinde yaşamını yitiren gençleri konu alan filmde, darbeci Kenan Evren ile Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın sol-sosyalist ve devrimcilere yönelik açıklamaları da dikkat çekiyor.



Filmde 12 Eylül döneminde parçalanmış bir ailenin dram dolu yaşamı ele alınıyor. Filmin oyuncu kadrosunda bulunan sanatçılardan Uğur Polat ve Sarp Akkaya’nın da katıldığı galada konuşan Barış Atay neden bir 12 Eylül eleştirisi film yaptığını ‘’Çünkü Evren’le Özal AKP iktidarına oy veren insanlar oluşturmak için Otuz beş yıldır o kadar uğraştılar ki, hala 12 Eylül ile 2015 arasında hiçbir fark yok’’ sözleriyle açıkladı.


Avrupa’da gösterimde



‘Eksik’ filmi 23 Nisan’dan itibaren Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İsviçre’nin birçok kentinde gösterime girdi. Almanya’da ise Berlin, Stuttgart ve önceki gün Köln Cinedom’da galası yapılan ‘Eksik’ filmi büyük ilgi gördü. Film 12 Eylül döneminde yaşanılan drama ilişkin anlatımı ile seyircilerde duygusal anlar yaşatırken, oyuncular başarılı performanslarıyla ilgi gördü.



Filmin hikayesinde 1980 darbesi sonrası parçalanan bir ailenin bireylerinin 30 yıllık ayrılık süreci anlatılırken, bir anne ile birbirinden ayrı büyümek zorunda kalan iki oğlu (Deniz ile Devrim) arasındaki ilişki anlatılıyor. Galada konuşan Atay muhalif film yapmanın güçlüklerini ve  sahip çıkılmasını istediği konuşmasında;



’Hangi şartlarda filmi çektiğimizi tahmin ediyorsunuzdur. Türkiye’de bırakın sinema filmi yapmayı hangi şartlarda yaşadığımızı gayet iyi takip ediyorsunuz. Sizler sahiplenmezseniz, dayanışalım dediğiniz sanatçıların Türkiye de herhangi bir şekilde üretim yapma şansı artık yok. Siz kendinizden olduğu için değil, gerçekten iyi bir şey yapacağına inandığınız için halen mücadelesini sürdüren sanatçılara sahip çıkın. Umarım bundan sonrada böyle filmler yapma şansı buluruz’’ dedi. Atay, filmini neden 12 Eylül eleştirisi üzerine kurduğuna dair ise şunları söyledi: ‘’Bana diyorlar ki, niye geziyi ya da AKP döneminde 13 yıllık iktidarı döneminde yaşananları çekmedin de, 12 Eylül ile ilgili film yaptın. Çünkü, Evren’le Özal AKP iktidarına oy veren insanlar oluşturmak için otuz beş yıldır o kadar uğraştılar ki, hala 12 Eylül ile 2015 arasında hiçbir fark yok. Siz bunları yaşayan insanlarsınız. Biz mücadelemizi  bundan sonra Türker gibiler yetişmesin ve devrim hep ayağa kalksın diye yapalım.”