Kürtçe pop müziğe alternatif bir soluk getirmeyi amaçlayan Çeleng Baravi’nin ilk şarkısı "Nervin" dijital platformlar üzerinden dinleyicilerin beğenisine sunuluyor.  

Kürtçe pop müziğe alternatif bir soluk getirmeyi amaçlayan Çeleng Baravi’nin ilk şarkısı "Nervin", Red Müzik Dijital aracılığıyla dinleyicilerin beğenisine sunulacak.

Kürt şair Zerdeştê Kal’ın şiirini besteleyen Baravi, parçayı Almanya’da kaydetti. Şarkı 19 Aralık tarihinden itibaren tüm dijital platformlardan dinlenebilecek. 

25 yaşında olan Baravi, Kuzey Suriye’nin Serêkaniyê kentinde dünyaya geldi. 6 yaşında iken müzikle ilgilenmeye başlayan Baravi, 2008 yılında gitar öğrenmeye başlar ardından da Suriye’nin başkenti olan Şam’da 7 yıl boyunca bir okulda müzik alanında özel ders alır. Daha sonra ise profesyonel olarak bu sanatla ilgilenmeye başlar. 2011'de İstanbul’a gelen ve 3 yıl burada yaşanan Baravi, 4 yıldır da Almanya’da ikamet ediyor. 

ÇOCUKLUKTAN BAŞLAYAN AŞK

Baravi, çocuk yaşlarda başlayan müzik ilgisini şöyle anlatıyor:  "Daha okula bile başlamamıştım. Kendi kendime şarkı söylemek beni mutlu ediyordu. Kürtçe şarkıları dinliyordum. Dinlediğim şarkıların aynısını seslendiriyordum. Birçok arkadaşım ‘Onlar gibi çok güzel söylüyorsun’ diyordu. Ama kimsenin benden haberi yoktu. Ailemde müzik ile ilgilenen yoktu ilk ben oldum. Müziğe dair aşkım bir öğreti sonucu değil kendiliğinden doğmuştu.”

Genç bir Kürt Şair olan Zerdeşte Kall’ı bundan 4 yıl önce internet üzerinden tanıdığını söyleyen Baravi, şiirlerinden çok etkilendiğini söyleyerek, “Birkaç sözünü ele alıp şarkı yaptım. Kürt müziğiyle Kürt gençlerine bir şeyler vermek istedim” dedi. 

BATI MÜZİĞİ İLE KÜRT MÜZİĞİNİ HARMANLADI

Batı müziği ile Kürt müziğini harmanlayan Baravi, “Müzik sadece düğün halay değildir. Bu nedenle Kürt gençlerinin Kürt müziğinin geliştirilmesi için çalışmaları gerektiğini düşünüyorum” ifadesinde bulundu. 

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı / Sadiye Eser)