Anadolu Ateşi 91’inci Yurtdışı gösterisini Kopenhag’a bağlı  Brondby şehrindeki  8 bin kişilik arenada  gerçekleştirdi. Çok sayıda Danimarkalının da izlediği gösteri, defalarca ayakta alkışlandı. Danimarka’nın Kopenhag’a uzak Jylland yarım adası, Fyn adası ve İsveç’ten gelen izleyiciler, Anadolu ateşinin dansları ve kostümlerine hayran kaldıklarını belirterek, gösteriyi izleyemeyenlerin çok büyük şans kaçırdıklarını söylediler.

Lars Lauridsen, gösteriyi izlemek için Odense gibi uzak bir bölgeden, bayan arkadaşı yerel politikacı Halime Oğuz ile geldiğini belirterek “ben bir araştırmacı, bilim adamıyım. Anadolu ateşini çok duydum, YouTube’de görünce hayran kaldım ve Danimarka’ya gelince bu şansı kaçırmak istemedim. Onların dansı, dünyanın oluşumu, Anadolu üzerinde yaşayan medeniyetleri en iyi şekilde anlatıyor. Ben bir doğa bilimcisiyim işte doğa bilimi burada Anadolu Ateşi” dedi.  Halime Oğuz da gösterinin çok muhteşem olduğunu belirterek “bütün kültürlerin buluşması, uyumu sanat yoluyla ancak bu kadar güzel anlatılabilir” dedi

 

EVLENİRSEM TÜRKİYE KÖKENLİ BİR KIZ İLE EVLENECEĞİM


Gösteriyi ikinci günü izleyen Taastrup Şehri Belediye Başkanı Mikel Zigler, gösteriye ve dansçılara hayran kaldığını belirterek, “bu kadar kalabalık bir grubun hiç hata yapmadan ahenk içinde dans etmesi muhteşem. Hepsini kutluyorum şayet çok kültürlü bir faaliyet düzenlersem Anadolu Ateşini şehrimize getirmek istiyorum Evlenirsem de bir Türk kızı ile evleneceğim” dedi. Eski Milletvekili ve Kopenhag Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Yıldız Akdoğan da beklemediği güzellikte bir gösteri izlediğini hiçbir hata bulamadığını belirterek, Anadolu’da yaşanan kültürleri dansları ile sergileyen Anadolu ateşini kutladığını söyledi.


VATANDAŞLARIMIZ KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE İLGİ GÖSTERMELİ


Çalışma Müşaviri Ali Rıza Önay, Danimarka’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ilk kez elde ettikleri şanstan yararlanmamalarına sitem ederek “hakikaten Anadolu’muzun kültürel tarihsel süreci içindeki dansları bu kadar muhteşem bir gösteri içinde izlemek çok güzel. Ama vatandaşlarımızın bu tür Kültürel etkinliklere ilgilerinin azlığına da üzüldüm doğrusu. Bu fırsat her zaman ele geçmez. Bu kadar insan Anadolu’nun folklorunu, simgelerini tarihsel sürecini buraya taşımışlar, ilgi daha fazla olmalıydı. Böyle bir gösteride emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Gösteriyi izleyen Türk ve Danimarkalılar, Anadolu Ateşinin Turizm Bakanlığı ve Türk Büyükelçiliğinin öncülüğünde Danimarkalılara yönelik bir gösteri şeklinde yeniden ve mutlaka düzenlenmesi gerektiği görüşünde birleştiler.

 

GÖZ TEMASI KURDUK


Ekibin Koreograflarından  Oğuzhan Özel, gösteriye gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirterek “Danimarkalı seyirciye sıcak ve samimi değerlendirmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gösteriyi başından beri çok iyi izlediler ve hep ayakta alkışladılar. İzleyiciler arasında bilim adamlarının bulunması yaptıkları değerlendirmeler bizi sevindirdi. Talepler üzerine umarım daha çok geleceğiz. 2001 de ilk dış gösterimizi yapmıştık burası 91’inci durak. Başarımızın sırrı sanırım, Danimarkalıların yaptıkları değerlendirmelerde yatıyor” dedi. Dansçılardan Fatma Gök de “biz ilk defa gösteri yapacağımız ülkelerde tepki nasıl olacak diye bir heyecan duyuyoruz. Bugün de aynı heyecanla sahneye çıktık. Sahneyle seyirci arası çok yakındı, göz teması kurabildik. İnsanların gözlerinin içi gülüyordu, alkışları, bize moral verdi. Bittikten sonra onlar bizim enerjimizi biz de onların enerjisini lakından gördük. Bizimle konuştular, resimler çekildiler. Buradan çok güzel anılarla ayrılıyoruz ama umarım tekrar geliriz” dedi. Anadolu Ateşini, iki gün üst gerçekleştirilen gösterilerde yaklaşık 5 bin kişi izledi. Anadolu Ateşi Danimarka’dan Rusya’nın Kazan bölgesine oradan da Romanya ve Bulgaristan’a geçecek.