Kampanya hakkında bilgilendirmek için Bergedorf Alevi Kültür Merkezi'nde (BAKM) toplantı düzenlendi.

Hamburg'da göçmen kökenlilere ve son yıllarda ülkelerindeki savaş ortamından kaçıp Almanya'ya sığınan mültecilere anadillerinde ve kültürel ve geleneksel alışkanlıklarını dikkate alarak tedavi uygulamayı hedefleyen bir klinik için imza kampanyası başlatıldı.

Konsepti geliştiren ve yıllardır başhekimi olduğu Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasındaki Psikiyatri Merkezi'nde uygulayan Dr. Ali Ekber Kaya, konu hakkında Bergedorf Alevi Kültür Merkezi'nde (BAKM) düzenlenen bir toplantıda detaylı bilgi verdi.

Göçmen ve mülteci hastalar için kültüre hassas tedavi



BAKM Başkanı Alper Doğan'ın yönettiği ve büyük ilgi gören toplantıda Dr. Ali Ekber Kaya, Rickling'de kültüre hassas tedaviye ayrılan yatak sayısının 10 ile çok yetersiz kaldığını ifade ederek, “Ne yazık bu kısıtlı sayı nedeniyle hastalar aylarca sıralarını beklemek zorunda kalıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu nedenle Hamburg'da kültüre hassas, anadilde tedavi imkanı veren bir klinik açmak istiyoruz. Bunun için girişimlerimiz oldu. Ancak Alman sağlık makamları konsepti çok beğenmelerine rağmen açık söylemek gerekirse uyumu engelleyeceği iddialarıyla arzu ettiğimiz desteği vermiyorlar. Oysa anadilde ve kendi kültürünü dikkate alan bir tedaviyle hastaların çok daha hızlı iyileştiği, iş ve toplum hayatına uyum daha iyi uyum sağladığı bilimsel ispatlanmış bir gerçek” dedi. Göçmen kökenli ve yoğun sayıda Almanya'ya yeni gelen, çok kez büyük travmalar yaşayan mültecilerin tedavisinde anadilde ve kültüre hassas tedavinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Dr. Ali Ekber Kaya, “Bir cerrah hastasının dilini, kültürünü pek iyi bilmezse dahi onu pekala tedavi edebilir. Ruhi rahatsızlıklarda durum öyle değil. Bizler hastamızla konuşarak, tabiri caizse onun ruhuna inerek tedavi uyguluyoruz. Dilini ve kültürünü bilmediğiniz bir hastada bunu başarılı bir şekilde yapmanız mümkün değil” diye konuştu.



İmza kampanyası başlatıldı

Kaya, klinik açma iznini Alman sağlık makamlarının verdiğini ve bunun şartlarının başında “ihtiyaç koşulu” geldiğini ifade ederek, “Sağlık makamları kültüre hassas özel tedaviye ihtiyaç olmadığını ileri sürüyorlar. İhtiyaç olduğunu net bir şekilde gösteren faktörleri ne yazık ki gözardı ediyorlar” dedi. Bu nedenle halkın desteğini de almak için imza kampanyası başlatıldığını söyleyen Kaya, Hamburg'da yaşayan herkesi kampanyaya destek vermeye çağırdı. İmza kampanyasının sanal ortamda da başlatıldığını ve aşağıdaki linkten herkesin bir tıklamayla destek verebileceğini kaydetti. Sadece göçmen kökenlilerin değil, Alman dostlarımızın da bu kampanyaya imza verebilecekleri belirtildi.

Destek vermek için imza kampanyası linkini tıklayınız:

https://www.openpetition.de/petition/online/kultursensible-tagesklinik-und-psychiatrische-ambulanz-fuer-alte-und-neue-fluechtlinge-in-hamburg