Ali Akdemir 


Bağlamaya ve Türk Halk Müziği'ne olan tutkuları ile tanınan, Malte ve Benjamin isimli Alman kardeşler, bir süredir ders verdikleri ve yetiştirdikleri talebeleriyle, Hamburg'da St. Georg semtinde bulunan Heinrich Wolgast okulunda bir konser verdiler. Konsere ders alan öğrencilerin aileleri ve türküseverler yoğun bir ilgi gösterdi. Nilgün Aksoy,  Malte ve Benjamin Stück‘ten oluşan öğretmenlerinin yönetiminde sahne alan minik öğrencilerin duydukları heyecan ve çoşku, her hallerinden belli oluyordu.
Aynı heyecan  konseri izlemeye gelen çocukların ailelerinde gözlerinden okunmaktaydı.


Öğrencilerden Dev Bağlama Korosu

Malte ve Benjamin kardeşlerin yönetiminde sahne alan dev koro (4-15 yaşı arası) profesyonel bir performasyonla programa başladılar. Yarının sanat ve müzik dünyasında sözü geçecek dev bağlama grubu şu isimlerden oluştu: Selin Gümüş, Melise Akal, Dilara Ataş, Lezar Aksoy, Zeynep Doğan, Zeliha Atçeken, Ali Berkan Yavuz, Ali Karasu, Delal Öksüzoğlu, Caner Akbulut, Ozan Turan, Tuana Cağlayan, Neva İşçan, Buse Atçeken, İlknur Çömert, Cem Gürüz, Nevin Khalil, Rozerin Çelen, Ciran Öksüzoğlu, Sefkan Cömert, Seyda Yavuz, Destina Koç, Suny Çiçek, Sinem Çavuş, Hakan Keskin, Özde Türkoğlu, Ali Ataseven, Gülay Kılıçaslan, Kübra Kaya, Abdullah Kaba, Süreyya Arapsun, Bünyamin Ay, Selina Yavuz,  Hilal Tokalak, Fatih Karpuz, Yekbun Kaya, Miray  Karasu, Elif Akyol, Zeliha Durmuş, Samet Ortaç, Samet Aktaş, Turan Aydın, Yaşar Aksu, Yaren lüle, Emir Gürüz,  Berzan Kekin, Kevin Santrau, Destina Kurtulan, Corc İlçin, Atilla Şener, Nihal Tokalak, Diren Turan, Yunus Şimşek, Emre Simşek, Selma Ünver, Burak Üstün.  



Hafta sonu büyük beğeniyle dinlenenen ve sık sık alkışlarla desteklenen bağlama grubu yaşadığımız Almanya'da belki de çoğumuzun hatırlayamadığı seçme türkülerle dinleyicileri mest ettiler. Yaınlara sağlıklı bakabilmenin, türkülerdeki barış ve kardeşlik mesajlarını iyi anlamaktan geçtiğini, bir kez daha hatırladık. Söylenen türküler şunlardı:  Ekin ekilen yere, Muallim, Akşam olur karanlığa kalırsın, Maçka yolları, Dar Hejiroke, Fadike, Al yazmalım, Sarı gelin, Mihriban, Odam kireç tutmuyor, Haydar Haydar, Kaytağı, Ankara'nın bağları, Çay elinden öteye, Hudey hudey, Ayaş yolları, Bahçe duvarından aştım gibi sevilen türküleri bağlamalarıyla çalarak bazı eserleride solo ve koro şeklinde seslendirdiler. Özellikle solo eserleri kendine has yorumuyla seslendiren, Ciran Öksüzoğlu izleyicilerden yoğun bir alkış aldı.

Final Parçası „Ne ağlarsın Zülfi Siyahım“

Konserin arasında ise minik öğrencilerin ailelerinin yaptıkları leziz ev yemekler yenildi ve aileler arasında koyu bır sohbet yapıldı.

 Konserin finalinde ise, tüm bağlama ve koro grubu, Aşık Daimi'nin, „ Ne Ağlarsın Zülfi Siyahim „ isimli duygusal, sevilen eseri beraberce seslendirdiler.  

Miniklerin dev bağlama konserinden sonra türkülerimizi ve bağlamayı genç kuşaklara sevdiren bağlamanın almanyada bir anlamda kültür elçiliğini yapan iki kardeş Malte ve Benjamini tebrik ederek kendilerine bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledik…