Türkiye'deki protest müziğin sevilen ismi Grup Yorum'un Almanya'daki konserine Belediye ve polis tarafından keyfi engel çıkarıldığı ileri sürüldü.

Almanya'da dört yıldır yoğun katılımla gerçekleşen "Irkçılığa Karşı Tek Ses Tek Yürek" adlı Grup Yorum festivalinin bu yıl Gladbeck'te yapılması planlanan beşincisine, Alman Devlet Koruma Örgütü'nün açıktan müdahale ettiği iddia edildi.

Gladbeck Alevi Kültür Merkezi'ne ait bir alanda (Gladbeck am Linnerott) festival şeklinde yapılması planlanan Grup Yorum konseri için AKM yetkililerinin, Devlet Koruma Örgütü (Staatsschutz) ve Belediye yetkilileri ile yapılan görüşme sonrası geri adım atarak, Grup Yorum konserine izin vermedikleri belirtildi.

Konuya yönelik Yorum Avrupa Festivali 2016 tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi:

BELEDİYENİN 'ORTAK' PROJE İPTALİ ŞANTAJINA BOYUN EĞDİLER

"Alman Gizli Servisi bu yıl da, öncelikli olarak Grup Yorum’a vize yasağına sarıldı, ikinci adım olarak ise festival alanının sahibi olan Gladbeck Alevi Derneği yönetimini tehditle işe başladı. Gladbeck Alevi Derneği ilk etapta istihbarat servisinin tehditlerine boyun eğmedi. Ancak istihbarat servisinin, Gladbeck Belediyesi’ni devreye sokması ve belediyenin de Alevi derneğine yönelik tüm ‘ortak’ projeleri iptal şantajı sonucunda, Gladbeck Alevi Derneği kararsızlık yaşamaya başlamıştır. Dünyada iki sınıf vardır. Ve sınıflar savaşında kimsenin sırça köşklerden izleme hakkı yoktur. Çatışma keskinleştiğinde, ya burjuvaziden, yada proletaryadan yana olmak zorundadır herkes. Dün Kerbela’da Hüseyin Olmak Zorunluluğu Vardı. Bugün de Zulme Karşı Olma Zorunluluğu Vardır. Nasıl ki, Kerbela’da Hüseyin olamamak, zulmü onaylamaksa; bugün de Alman istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Örgütü’ne maşalık yapan Gladbeck Belediyesi’nin şantajlarına boyun eğmenin de; Hüseyin’i savaş alanında terk etmekle eş anlamlı olduğunu gösterebilmeliyiz. "

Açıklamanın sonunda ise, " 
Irkçılığa karşı direniş yok edilemez. Festivalimiz de her şart altında yapılacaktır. Herkes bilmeli ki, alternatifsiz değiliz. Vize yasağını nasıl ki, anlamsız hale getirdik; yer sorunu da çözülecektir. Hüseyin’i yaşatan gönüller festivalimizi yapacağımız yerdir" denildi.

GRUP YORUM DHKP-C' Yİ DESTEKLİYOR İDDİASI

Alman İçişleri Bakanlığı raporlarına göre ise, Grup Yorum'un Türkiye'deki konserleriyle AB ülkelerinde 1998 yılından beri "terörist bir örgüt" gerekçesiyle yasak kapsamında olan DHKP-C'ye destek verdiği ileri sürülerek, "Gladbeck'teki konser sırasında örgüte ait yasak sembol ve suç teşkil edecek konuşma yapılmasının beklendiği" için engel çıkarıldığı belirtildi. 

GLADBECK BELEDİYESİ'NDEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA: YASAKLAMA YOK

Gladbeck Belediyesi adına 30 Mayıs tarihinde yapılan yazılı basın açıklamasında ise, Grup Yorum için herhangi bir yasaklama durumunun olmadığına yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

"5 bin kişiden fazla izleyicinin katılacağı konserler için aylar öncesinden izin başvurusu yapılması gerekmektedir. (trafik, güvenlik vb.) Bu konuda herhangi bir başvurunun olmadığı gibi, bu büyüklükteki bir etkinliğe zaten izin verilemez".



Yorum destekçileri ise, aynı alanda daha büyük konserlerin de yapıldığını açıklayarak, Gladbeck Belediyesi'nin açık bir çelişki içinde olduğunu belirttiler.

Belediye tarafından yapılan açıklamanın sonunda, Alman İçişleri Bakanlığı raporu ile diğer g
erekçelerin AKM görevlisine, Devlet Koruma Örgütü ve Belediye yetkilileri ile birlikte yapılan görüşme sırasında söylendiği belirtilerek, bundan dolayı da AKM'in Grup Yorum konserine izin vermekten vazgeçtiği açıklandı.