Fulya Omaç / Çeşme

ALAÇATI OT FESTİVALİ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE CIVIL CIVIL

Ünü Türkiye sınırlarını aşarak, yabancı tur şirketlerinin programlarına girmeye başaran geleneksel Alaçatı Ot Festivali üçüncü gününde kortej yürüyüşünde renkli görüntülere sahne oldu. Değirmenleraltı Meydanı’nda başlayan kortej yürüyüşü, Mektep Caddesi üzerinden devam ederek Hacı Memiş Mahallesi’ne kadar uzandı. Oradan da Kemalpaşa Caddesi üzerinden devam ederek başladığı yerde son buldu.


Korteje Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel, emekli parlamenter Göksel Kalaycıoğlu, Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, Çeşme Belediyesi meclis üyeleri başta olmak üzere, festivale özel turla katılanlar, yöre sakinleri ve diğer şehirlerden gelen kişiler katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı kortej yürüyüşünde özel kıyafetler giymiş kızlar ve erkekler mitolojik yazıların yer aldığı çiçekleri festivale katılanlara dağıttı.

AYHAN SİCİMOĞLU COŞTURDU

Sabahtan amatör üreticilerin otlu ürün stand açılışlarıyla başlayan festival, üçüncü gününde Köstem Otel’de Dr. İsa Özkan’ın “Beslenme ve Gıda İçin Biyolojik Çeşitlilik Proje Tanıtımı” ile devam etti.  Daha sonra Mehmet Çavlı tarafından Zeytinyağı Tadım Eğitimi verildi. Ardından Uygulama Bahçesi Tanıtım ziyareti yapıldı. Yenilebilen otları tanımak ve tanıtmak için hazırlanan uygulama bahçesiyle festival uluslararası bir projenin sunumuna bileşen olarak kabul edildi, buna ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Saat 15.00’de ise iki davul dört zurnanın eşlik ettiği kortej yürüyüşü yaklaşık bir saat sürdü. Saat 17.00’de de ünlü müzisyen Ayhan Sicimoğlu tarafından Değirmenleraltı Meydanı’nda bir açık hava konseri verildi. Konseri yaklaşık 5 bin kişi izledi.

YARIŞMALAR PAZAR GÜNÜ

Festivalin son günü ise önceki festivallerde yarışan yemeklerin stand açılışları yapılacak. "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirmiş?" ve "En Fazla Ot Çeşidini Kim Toplamış?" yarışmaları saat 11.00’de başlayacak. 15-16 yaşındaki genç kızlardan 80’lik ninelere kadar herkes doğaya sevgilerini ve doğa hakkındaki bilgilerini bu yarışmalarda gösterecek. Festival Ege Türküleri Korosu’nun mini konseriyle devam edecek. Saat 16.00’da yapılacak olan ödül törenin ardından festival sona erecek.

FESTİVAL, ALAÇATI’NIN DOĞAL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLIYOR


Bu yıl ‘Arapsaçı’ temasıyla 10 Nisan’da başlayan 5’nci Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği’nin çatısı altında, Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi tarafından gönüllülüğe dayalı bir organizasyon ile gerçekleştiriliyor. Festival Alaçatı’nın doğal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

BAŞKAN DALGIÇ: ALAÇATI’YA KARŞILIKSIZ GÖNÜL VERMİŞ İNSANLARIN GİRİŞİMİ, EMEĞİ VE KATKISIYLA GERÇEKLEŞMEKTE


Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç verdiği özel demeçte Alaçatı doğasının zenginliğini, otlarının çeşitliliğini tanıtmak ve bu otlarla pişirilen geleneksel tatların kaybolmamasının temini için, bu festivali önümüzdeki yıllarda da düzenlenmek kararında olduklarını belirterek, “Alaçatı, son yıllarda burada yaşamayı tercih edenlerin gönüllülük esaslı katkıları ve halkımızın karşılıksız çabalarıyla, turizm bakımından örnek bir gelişme ivmesi kazandı. Ancak biz Alaçatılılar için, işlerimizden yüksek kazanç getiri beklentisi kadar, çevre temizliği, gelen turist sayısı kadar, değerlerimizi yaşatmak ve bunları sonraki kuşaklara aktarmak çok önemliydi. Alaçatı Ot Festivali de bu düşüncenin bir ürünü olarak doğdu. Ve 5 yıldır geleneksel olarak devam ettiriyoruz. Ayrıca
binlerce yıldır bu topraklarda biten otların adı yaşasın ve unutulmasın istedik. Bunun için de ot festivallerinde yarışmaya katılan tüm yemeklerin tariflerini insanlığa miras kalsın, gelecek kuşaklara aktarılsın diye festival boyunca dağıtıyoruz. Bu festival, Alaçatı’ya karşılıksız gönül vermiş insanların girişimi, emeği ve katkısıyla gerçekleşmekte” diye konuştu.

FESTİVAL İÇİN 400’ÜN ÜZERİNDE YUNANLI DOSTUMUZ GELDİ

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü ise festivalle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Festival için gelen yatılı 400’ün üstünde Yunanlı dostlarımız var. Bu festival esnafımıza da büyük bir katkı sağlıyor. Her zaman bu tür etkinliklerin yapılmasından yanayız. Daha başka isimler altında da bu aktivitelerin devam etmesini diliyorum. Özel turlarla 30-40 otobüs misafir geldi. Bu festival en çok esnafımıza ve otelcilerimize yaradı. Esnafım adına bu organizasyonu yapan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”